Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodGrattis Miriam!

Miriam Mosesson är en av de fyra stipendiater som fått ett resestipendium av Förenade Israelinsamlingen. Här berättar hon om sin första tid i Israel.

Mitt namn är Miriam Mosesson, jag är 18 år och tog studenten från Kärrtorps gymnasium i juni förra året. Jag befinner mig just nu i Israel på ett nio månaders långt program. Redan i första ring bestämde jag mig för att jag inte ville börja universitet efter studenten utan antingen jobba, resa eller åka på ett program till Israel. Jag valde att åka till Israel för jag kände att Israel och det judiska är en sådan viktig del i mitt liv. Jag vill lära mig mer och gå ifrån att vara en turist på stranden i Tel Aviv till någon som vet hur det faktiskt är att bo här.

Jag är på ett brittiskt/amerikanskt program som heter Year Course. Bland 80 personer är jag den enda svensken och den enda som inte är från USA eller Storbritannien, vilket ibland varit en utmaning men även väldigt roligt.

De första fyra månaderna studerade jag i Jerusalem där jag hade lektioner i hebreiska, sionism, religion, ledarskap och "Israel advocacy". Lärarna var fantastiska och vi gjorde flera utflykter och hajker över hela landet och jag lärde mig så mycket.

För första gången firade jag också alla chagim (helger) här vilket var mycket speciellt. Det är en obeskrivlig känsla att gå med sina vänner till kotel (Västra Muren) för att be och bryta fastan tillsammans. Efter Jerusalem valde jag att göra Marva vilket är en två månaders grundutbildning i den israeliska militären där man lär sig hur israeliska armén fungerar, Israels olika krig och historia, hur man skjuter med ett gevär, kamouflage, förflyttar sig på krigsfält etc. Vi är runt 130 personer från världens alla hörn som efter bara några veckor blivit som en familj.

Efter Marva kommer jag volontärarbeta i Bat Yam på skolor, soppkök, ålderdomshem och sjukhus i fem veckor. Jag ser fram emot det och det känns betydelsefullt att få hjälpa Israel efter att ha varit här i över att halvår.

Att komma hit på ett program efter gymnasiet är bland de bästa besluten jag någonsin gjort, jag har fått vänner för livet och ett år jag aldrig kommer glömma.


Vill du också söka stipendium?

En av våra givare vill stödja judisk ungdom i Sverige som åker på utbildningsprogram i Israel inom ramen för MASA* och under hösten utlyser vi därför resestipendium till Anna och Carl Hirsch minne.

Mer information om hur du ansöker kommer i Menorahs majnummer.

*MASA är ett projekt som har till syfte att uppmuntra unga judar mellan 18 och 30 år, från hela världen, att komma till Israel, för att stärka sin judiska identitet, sina band till det judiska folket och staten Israel. MASA tillhandahåller olika program på mellan fyra och tio månader.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!