Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet


Kära Vänner,

När jag nu summerar året 2014 slås jag av att Keren Hayesods arbete, 94 år efter grundandet, fortfarande är viktigare än någonsin. Vi kontrollerar inte vår omvärld, men vi påverkas av den och måste vara beredda på att reagera.

Konflikten i Ukraina drabbar oss judar oavsett om vi är på ena eller andra sidan. De nationalistiska strömningarna är utbredda och antisemitismen gör sig då mer påmind vilket gör att judarna i Ukraina blir alltmer utsatta. I ett politiskt och ekonomiskt pressat Ryssland ökar också antisemitismen. Man behöver återigen syndabockar enligt gamla kända mönster som funnits i Europa i hundratals år.

Kriget i Gaza visade på den prekära situation som Israel befinner sig i. Hamas återuppbygger sin kapacitet med pengar ifrån EU, FN och Iran. I norr vet vi med säkerhet att det finns mer än 100 000 andra och än mer sofistikerade raketer riktade mot stora populationscentra i Israel. Ett krigstränat Hizbollah står redo att agera som Irans hantlangare när så behövs.

I och med attentaten i Frankrike, Belgien och Köpenhamn, har vi nu tydligt förstått hur den islamistiska och jihadistiska antisemitismen och ISIS framväxt också hotar oss som lever i Europa.

Mitt i detta känns det fantastiskt att veta att det finns en utbredd solidaritet och vilja att hjälpa, runt om i hela Sverige. Vår grundinsamling ökar ifrån år till år. Förra året hade vi det största antalet gåvor någonsin. Genom vårt nya datasystem kunde vi snabbt gå ut, mitt i sommarsemestern, och samla ihop mer än en miljon kronor till skyddsrum och ge hundratals barn i södra Israel möjligheten att åka norrut, iväg ifrån raketerna.

Ett nytt familjeboende invigdes under 2014 i barnbyn i Karmiel. Vi utrustar dem naturligtvis med skyddsrum, vilket saknas i de existerande byggnaderna. Även de som har det tuffast i samhället ska skyddas. Tillsammans med pengar ifrån Israels utbildningsdepartement och en amerikansk fond har vi totalt sett till att fyra nya familjeboenden är finansierade. Vi har tolv kvar att finansiera och renovera. Förhoppningsvis kan vi initiera renoveringen av två till tre familjeboenden per år.

Insamlingen till utsatta judar i Ukraina fortsätter att vara en prioritet. Många skickade sina bidrag dit.

Vi glömmer naturligtvis inte bort de äldre som kommit till Israel utan några besparingar eller pensioner. Ett äldreboende om året har vi renoverat upp så att dessa pensionärer kan få ett värdigt liv. I år kommer vi återigen att bidra till ett nytt äldreboende i Kfar Saba. Jag vill slutligen tacka alla er runt om i Sverige, som solidariskt bidragit och hjälpt till under 2014. Vår insamling, just för att vi är så många, gör skillnad och ger hopp, skydd och tröst till ett folk och ett land som trots historiens läxor inte får leva ifred.

Ett stort tack!

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!