Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBirgit fyller år!

Allas vår Birgit fyller 90 år den 2 maj. För Birgit Blideman är verkligen allas vår Birgit, det måste man säga efter många år av professionellt och ideellt arbete för Förenade Israelinsamlingen. Det går inte att kortfattat berätta allt Birgit gjort, men till det viktigaste hör skapandet av denna tidning. Det var ett vågat projekt som hon sjösatte 1971. Birgit är fortfarande i högsta grad aktiv inom Förenade Israelinsamlingen, bl a läser hon fortfarande korrektur för Menorah.

När Birgit nu fyller år önskar hon sig inga presenter för egen del. Vill du gratulera och hedra Birgit på bästa sätt, gör det med en gåva till vårt arbete till bg 671-6609 eller pg 45 42 60-1, så blir både Birgit och de människor vi hjälper i Israel väldigt glada och tacksamma. Ange "Birgit" som referens så kommer din gåva rätt.

Vi överlämnar en hyllningsadress med lista på samtliga givare till Birgit på födelsedagen.

Ulf Cahn


Ny Israelresa på gång!

”På gång” kanske är att ta i, men vi har i alla fall börjat planera Förenade Israelinsamlingens traditionella höstresa till Israel…

I år kommer resan att äga rum 14 – 21 oktober och som vanligt får du som följer med en spännande blandning av besök vid våra projekt, turism och ledig tid. Vi flyger från Stockholm med direktflyg (Norwegian), men du kan naturligtvis flyga från annan ort om du så önskar.Det finns även möjlighet att förlänga resan, bara hör av dig i god tid.

I nästa nummer av Menorah, som kommer ut i maj, kommer det finnas mer konkret information om program, pris etc. Håll också ögonen på vår hemsida www.israelinsamlingen.org.

Vi tar förstås emot intresseanmälningar redan nu – ibland tar våra flygstolar slut så det kan löna sig att vara ute i god tid…

Frågor? Vi nås på 08-667 67 70 och info@israelinsamlingen.org.

Välkommen att uppleva Israel på ett nytt sätt!

Ulf Cahn


Till minne av Ulla Ås

Ulla Ås avled i januari, och för att hedra hennes minne valde Per-Ove, Ullas make, att uppmana släkt och vänner att skänka pengar till Förenade Israelinsamlingen och våra projekt. Hela 15 000 kr kom in, och vi vill å alla barns och äldres vägnar rikta ett stort tack till er som delat med er. Tack!

Kärleken till Israel fick Ulla med "modersmjölken", berättar Per-Ove. Ullas far, Gösta Lindahl var en flitig Israelresenär, som redan innan staten Israel bildades ordnade resor, framför allt för kristna grupper, för att berätta om det bibliska Israel. Dessutom skrev han en guidebok, "Israel - landet i fokus", som uppskattades så mycket av självaste Ben Gurion, att han lät översätta boken till hebreiska. För boken fick Gösta ta emot en medalj av den israeliska staten, ceremonin ägde rum i Ben Gurions hem.

- När Ulla var liten sas det att hennes pappa var nästan lika mycket i Israel som hemma i Sverige, berättar Per-Ove, som själv följt med på flera av svärfaderns resor.

- Gösta var unik på flera sätt. Bland annat hade han vänner och kontakter på både den palestinska och judiska sidan, och lyckades knyta många vänskapsband över religionsgränserna. Dessutom satta han flera av de tidigare okända bibliska platserna på kartan.


Vinprovning och goda ändamål

Young Leadership Sweden by Keren Hayesod bjöd den 17 januari in till israelisk vinprovning med knappt 50 deltagare på Villagatan. Till tonerna av gitarrspel avnjöts en och annan Shiraz, följt av nätverkande av hög nivå och ett finbesök av Ambassadörsparet Bachmans. En fantastisk soirée med mycket glädje och engagemang.

Med ett fortsatt instabilt läge i Israel var vi glada att under kvällen presentera vårt alldeles egna projekt. Om vi lyckas samla in $15.000 matchar Israel oss med lika mycket och med dessa medel kan vi tillsammans bygga ett nytt skyddsrum. Vi vill att skyddsrummet även ska användas i det dagliga livet för att skapa en positiv känsla kring något som allt för ofta förknippas med krig och terror. Vårt mål är att nästa år tillsammans inviga detta projekt på plats i Israel. Vill du vara med och bidra? Swisha ditt bidrag till 123 421 8889.

Kontakta: ylsweden@gmail.com för mer information om våra events, projekt och spännande föreläsningar under 2015.


Årsmöte

Förenade Israelinsamlingens årsmöte äger rum måndagen den 1 juni.

Alla givare är välkomna. För mer information om tid och plats, kontakta vårt kansli på på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org.


 Swisha en gåva!  Det är enkelt och snabbt, din gåva kommer direkt in på vårt konto. Vårt nr är 1234 21 8889.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!