Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodFler judar från Ukraina till Israel

Under 2014 invandrade ca 6 000 judar till Israel från Ukraina. Det var en ökning med 190 % jämfört med föregående år och allt tyder på att ännu fler kommer till Israel i år, främst från östra Ukraina. Förklaringen är enkel: kombinationen av en eskalerad militär konflikt i östra Ukraina, ökad antisemitism och en ukrainsk nationalism gör att många judar inte ser någon framtid i Ukraina.

Judarna i Ukraina, ett av Europas till ytan största länder, är utspridda över främst fyra områden: Kiev, Dnepropetrovsk, Charkov och Simferopol. Vi hjälper judarna där genom Jewish Agencys arbete på plats. Man har kontor på dessa fyra orter, 13 lokala emissarier, andra emissarier specialiserade på utbildning och två mobila emissarier.

Emissarierna hjälper de ukrainska judarna att förbereda sig på bästa sätt inför sin invandring till Israel. Man informerar på olika platser och sätt om utbildning och jobbmöjligheter, undervisar om Israel, judendom och hebreiska, och ger all annan hjälp som behövs. Alla får sin egen personliga plan inför invandringen till Israel.

Väl i Israel, står ett helt nätverk redo att hjälpa dem in i det israeliska samhället. Det finns fyra absorptionscenter specifikt för unga vuxna, 30 mottagningar på kibbutzer runt om i landet och "direkt absorption" på 14 platser. Där kan man bo i upp till två år. Man får hjälp att förstå hur Israel fungerar, att bli självständig och finna sin plats i samhället. Hur mycket och vilken hjälp, beror förstås på vilka förutsättningar man har, i vilken ålder man är, etc.

Av det intresse vi ser i dag, räknar vi med att ca 10 000 judar kommer att invandra från Ukraina till Israel i år. Det är judar i alla åldrar, med helt olika förutsättningar och från hela Ukraina, men främst från de östra delarna.

Hjälp oss att hjälpa dem till Israel, så att invandringen och hela processen blir så smidig som det bara går! För många judar i Ukraina är Israel enda hoppet om en judisk framtid.

Ge en generös gåva via bg 671 - 6609 eller pg 45 42 60 - 1, skriv "judarna i Ukraina" som referens. Eller ge direkt via vår hemsida, www.israelinsamlingen.org.

Varmt tack!

Ulf Cahn, Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!