Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn hälsning från
Amigour

En dag viktig att minnas


"Här på Amigour i Israel känner jag mig trygg."
Den 27 januari - dagen då Auschwitz-Birkenau befriades, och som av FN inrättats som internationell minnesdag över Förintelsen - högtidshölls känslosamt bland de boende på äldreboendet Amigour.

Runt om Amigours äldreboende tändes det ljus till minne av de 6 miljoner män, kvinnor och barn som så brutalt mördades under Förintelsen. Bland flera av de äldre, vilka många själva är överlevande, hördes yttranden som; "Vi får aldrig glömma vad det judiska folket utsattes för. " Och "Det är viktigt att den unga generationen får veta vad som hände." Många uttryckte också tacksamhet över att få leva i Israel, eller så som en äldre överlevande man sa "här på Amigour, i Israel, känner jag mig trygg."

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

För 2015 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Kfar Saba.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreEn hälsning från
Neve Michael

Djur som en väg till kommunikation

I Neve Michael bor många barn som i unga år varit med om traumatiska upplevelser . Ofta är barnen rädda, tillbakadragna, har svårt att kommunicera och lider av djupa psykiska problem. Många har också svårt att ta till sig vanlig terapeutiskt behandling. "Djurterapi " kan vara ett framgångsrikt sätt att nå fram till dessa barn.

Varje vecka får över 70 barn mellan sex och 16 år, antingen individuell eller gruppterapi, i byns "mini zoo". Här finns kaniner, sköldpaddor, duvor, katter, papegojor och ökenråttor. Idit, en av barnbyns djurterapeuter berättar:


Genom kontakt med djur lär sig våra barn att hantera känslor som rädsla, oro, våld, ilska och förlust.
"Genom kontakt med djur lär sig våra barn att hantera känslor som rädsla, oro, våld, ilska och förlust - känslor som härstammar från deras instabila relation med sina biologiska familjer. Framförallt öppnar det upp en kanal för kommunikation, speciellt hos barn som varit utsatta för sexuellt och/eller fysiskt övergrepp."

"I kontakten med djuren, berättar våra barn sin egen historia. En övergiven katt blir en historia om hur barnet utvecklade överlevnadsstrategier för att klara sig på gatan, när en förälder var narkoman. En skadad duva i en bur blir en historia om ett barn som blev psykiskt misshandlad och kände sig inlåst."

En liten pojke som fått "djurterapi" under sex år, och som under hela sin uppväxt utsatts för såväl sexuella som psykiska övergrepp av sin far, berättar;

"Jag visste inte att det var möjligt att se in i en katts ögon och se en själ".

Tack vare Neve Michaels "djurterapiprogram" är den här pojken nu en väl fungerande 15-åring, på väg att må allt bättre.

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelEn hälsning från
Karmiel

Ett nytt hem

Det här är den tragiska berättelsen om 5-åriga Gil. Han kom till Karmiel för några månader sedan.


För ett år sedan hamnade Gils pappa i fängelse och myndigheterna bestämde att Gil skulle placeras i fosterhem.
Gil är mellanbarnet i en syskonskara på tre. Han gjorde aliya från Etiopien med sin pappa och syskon för två år sedan. Hans mamma dog när han var ett år gammal. För ett år sedan hamnade Gils pappa i fängelse och myndigheterna bestämde att Gil skulle placeras i fosterhem, medan hans två syskon kom till oss i barnbyn Karmiel. I juni förra året fick vi ta emot en akut förfrågan att även ta emot Gil, som inte hade det bra i sitt fosterhem. I dag bor alla tre syskon i en och samma "family unit" och får terapeutisk hjälp med sina känslomässiga problem. Långsamt, långsamt börjar Gil känna sig trygg, få vänner och anpassa sig till livet i barnbyn. Gil och hans syskon bor i barnbyn 365 dagar om året, då det inte finns något hem för dem att åka hem till.

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2015 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus i Karmiel.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!