Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet


Efter en fantastisk vecka i Israel där vi sett och invigt flera av våra projekt, lärt oss om landets historia och mött så många engagerade människor, ja då är tankarna många.

Runt Israel begås de mest hårresande förbrytelser mot kvinnor, barn och oliktänkande minoriteter. Kontrasten mellan vad som pågår runt om Israel och inne i Israel är enorm, även med beaktande av Israels egna problem. Gamla konflikter mellan sunniter och shiiter som funnits i nära 1400 år blommar upp p.g.a. korruption och ekonomiska svårigheter. I vakuumet som uppstår växer sig en rent kriminell rörelse som IS - den Islamiska Staten - sig stark. Staterna runt om i Mellanöstern låter IS växa fram för att stärka sin egen position. Därför agerar inte Turkiet, utan hoppas att IS gör det smutsiga jobbet mot kurderna. Det sunni-dominerande Qatar sponsrar IS så att de gör det smutsiga arbetet gentemot shiiterna. "Våra fienders fiender är våra vänner". 100 000-tals människor har dött och mördats.

För en svensk är situationen i Mellanöstern mycket svår att begripa. Under vår resa fick vi lite mer kunskap om den historiska verklighet som finns i området och som Israel knappast kan påverka.

I detta kaos har den svenska röd-gröna regeringen som högsta prioritet att erkänna staten Palestina. Man säger att det bidrar till att skapa fred mellan Israel och palestinierna och därigenom, tror man, generellt i Mellanöstern. Regeringen ökar också biståndet till palestinierna med ca 15 % utan att ställa krav på fredlig användning av pengarna. Biståndspengar till Mellanöstern hamnar, som vi vet, inte hos folket, utan hos de som styr och därmed till vapen, propaganda och annat som skapar våld och stärker deras makt.

Jag har tidigare berört vikten av värderingar, antisemitismens övervintring i arabvärlden samt den omvända rasismen som yttrar sig i att man exempelvis inget kräver av Hamas eller Iran som sprider terror i världen. Svenska regeringens och EU:s tolkning av konflikten saknar referenser till den lokala verkligheten. De speglar istället den antikolonialistiska och även rasistiska världsbilden som omhuldas av vänstern, där USA och Israel är representanter för kolonialismen och västs dekadens. Miljöpartiets riksdagsgrupp har under tiden i opposition exempelvis vägrat träffa den israeliska ambassadören i Sverige. Här delar man samma världsbild som radikala islamistiska grupper oavsett om de är sunniter eller shiiter. Man ignorerar de existentiella dilemman som Israel har i regionen och Israel blir kolonisatören och den starke som ska tämjas.

Effekten av det svenska agerandet kommer bara att bli den motsatta. Israel och även väst kommer att möta än mer terror och våld. Sveriges ensidiga agerande stärker känslan av belägring i Israel och ökar polariseringen i och utanför landet.

Den glädje och tacksamhet som vi möter, när vi med hjälp av era bidrag, inviger våra projekt visar att vår solidaritet behövs och är ett sätt att minska den känsla av utsatthet som finns i Israel. Vi behövs!

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!