Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet


Judehatet i Mellanösternkonflikten, en del av krigföringen

För varje svensk så har denna sommar varit underbar med bad, värme och sol. Mitt engagemang för Israel har dock hållit adrenalinet på en alldeles för hög nivå.

Under en resa i USA kunde jag i media följa händelserna i Mellanöstern på ett nyanserat sätt. Hemska bilder ifrån Gaza varvades också med intervjuer där Israels USA-ambassadör och premiärminister kom till tals. Avsaknaden av starkt antiisraeliska kommentarer, gjorde att jag, till en början, kände att man var medveten om Hamas omänskliga och olagliga krigsföring.

När jag kom hem var den känslan som bortblåst. SvD, SR och TT för att nämna några, gör allt för att demonisera Israel samtidigt som de flesta svenska borgerliga politiker inte yttrar sig i frågan.

När journalister och politiska ledare inte ifrågasätter Hamas propaganda kommer antisemitismen som ett brev på posten. Att sedan ledarsidorna och politiker fördömer antisemitismen i Sverige gör ingen skillnad om man inte också tar itu med sin journalistiska etik när det gäller rapporteringen om konflikten.

Hamas och vår omgivning skiljer naturligtvis inte på jude och israel. Språkbruket som Hamas använder är effektivt, uträknat och associerar till gamla unkna föreställningar i Europa. "Oproportionerligt våld" är synonymt med judars hämndlystnad, att "döda barn" är synonymt med gamla föreställningar om judar som "bakar osyrat bröd på barns blod". Att Hamas hänsynslöst offrar sina egna och att Israel använder stora resurser för att undvika civila offer förbises. Med 4 000 flygbombningar, artilleribeskjutningar och en militär invasion i tättbefolkat område med mänskliga sköldar kan man förvänta sig tusentals fler offer. Klarar Israel inte att träffa sina mål eller undviker de faktiskt aktivt att skada civila?

I dag, när jag skriver detta, läser jag i SvDs nätdel hur fyra svenska borgerliga politiker efter ett "guidat" besök på Västbanken lägger ansvaret på Israel som den "överlägsna parten" som ska göra eftergifter. Det innebär att man anser att palestinierna inte kan ta eget ansvar eller att ockupationen befriar dem ifrån ett sådant. En klar von oben attityd och ett uttryck för dubbel rasism.

Omvärlden måste ställa krav på Hamas att överge sin antisemitiska retorik och målsättning att skapa ett Palestina på Israels ruiner. Först då motparten accepterar Israel och även mig som jude och människa, först då kommer också Israels politik på Västbanken att kunna omprövas och det förtroende som behövs för en varaktig fred skapas. Här har EU, svenska politiker och media ett ansvar. Varför inte ställa samma krav på båda parter? Våldet med dess föregångare rasism och judehat sprider sig annars till vår hemmaplan, en utveckling vi sett de senaste månaderna. Det är därför viktigt att vi inte duckar utan öppet vågar stödja Israel.

Med hopp om ett Sött och Gott Nytt Judiskt År 5775, utan hat, våld och rädsla

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!