Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodHej då Israel för denna gång!

På en knastrig linje från Tel Aviv talar jag med Anna Aloni som efter sex månader på ett MASA program och resestipendium till minne av Anna och Carl Hirsch, lämnar Israel för att återvända till familj, vänner och studier i Sverige.

Anna Aloni
Hur känns det att lämna Israel och allt vad du har upplevt?

Det känns verkligen jättejobbigt, jag känner mig så hemma här och har verkligen inte tröttnat! Mycket av det jag hade tänkt att göra innan jag åkte hem har jag inte kunnat göra för att det är för farligt, hälsa på och säga hej då till mina vänner till exempel, det är sorgligt. Men jag vet att jag kommer att komma tillbaka, och då gärna stanna en längre tid. Men jag har bestämt mig för att fortsätta studera hemma.

Din sista tid tillbringade du i Tel Aviv som volontär för Magen David Adom. Berätta!

Det var helt fantastiskt. Jag har svårt att hitta ord..... jag funderar faktiskt på att utbilda mig till ambulanssjukvårdare nu...Först fick vi gå en utbildning i Jerusalem som innebar stenhårda studier från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Efter avklarat prov blev alla deltagare stationerade i olika områden av Tel Aviv. Jag fick möta en mängd olika skadade; en fallskärmsolycka, flera fall av stroke och en man med en fot som var av. Tack vare kursen kände jag mig faktiskt helt lugn och trygg i min kunskapoch den finns kvar även nu. Det sitter i ryggradenoch kommer att vara med mig hela livet. Häromdagen skedde en motorcykelolycka här i närheten, och det kändes bra att veta hur jag kunde hjälpa till. Jag märkte även att mina kompisar litade på mig, vilket var fint.

Hur har din judiska identitet påverkats av din tid i Israel?

Den har alltid varit stark, men är ännu starkare nu. Konstigt nog känner jag mig betydligt tryggare här i Tel Aviv, trots det som händer, än vad jag gör hemma i Stockholm. Det låter helt sjukt!

Jag är mår riktigt dåligt och skräms av allt det judehat som finns hemma, och alla dumheter som skrivs på Facebook. Även medias ensidiga rapporteringar skrämmer mig.

Vilka reaktioner kommer jag möta när folk får veta var jag har varit...?


Vi vill också passa på och gratulera fyra nya stipendiater som får resestipendier till minne av Anna och Carl Hirsch. Grattis till Josef Dominique, Sarah Macarz, Miriam Mosesson och Hanna Reichel!

Vi önskar er en spännande och givande tid i Israel, och ser fram emot att ni delar med er av era upplevelser här i Menorah.

Nästa chans att söka stipendium är våren 2015.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!