Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodHjälp fler judar från Ukraina att komma till Israel

Ukraina är kanske ett av de länder vi vet minst om i vårt närområde, trots att det är ett av Europas mest folkrika och störst till ytan efter Ryssland. Det är också ett land med en stor judisk minoritet, man tror att ca 200 000 judar lever i Ukraina. Det betyder naturligtvis att dagens politiska kris är ytterst allvarlig för landets judar.

Situationen är komplicerad och handlar om ett antal olika konflikter, både inom Ukraina och i relation till grannländerna: det är Väst mot Öst, Nato och EU mot Rysslands intressesfär, nationalism och ekonomi, och mycket mer. Och vi vet ju alla att när sådana konflikter blossar upp, då hamnar judarna i kläm. Denna kris är inget undantag.

Judar måste antingen dölja eller tona ner att de är judar eller riskera hot, hat och förföljelse. Synagogor och andra byggnader där judiska församlingar eller organisationer håller till drabbas ständigt av hot, graffiti etc. Enskilda judar attackeras: en rabbin har knivhuggits och den judiske borgmästaren Gennadi Kernes i Charkiv - Ukrainas andra största stad - sköts i slutet av april, och fördes till Israel för vård.

Antisemitismen i Ukraina är närmast latent, djup och går långt tillbaka i tiden. Den återfinns i de flesta politiska partier och bland de ortodoxa kristna. Redan 1648-49 ägde de s k Chmielnicki-pogromerna rum, då tiotusentals judar dödades som ett led i Bogdan Chmielnickis frihetskamp för ett fritt Ukraina. Vi får inte heller glömma att under Andra Världskriget var den ukrainska milisen delaktig i den vidriga massakern i Babi Jar, utanför Kiev, där 33 771 judar avrättades med maskingevär under två dagar. Nazisterna hade erövrat Ukraina några veckor tidigare och ledde mördandet, men många ukrainare anmälde sig som frivilliga att delta. Dessvärre är det också så att i Ukraina, liksom i större delen av Östeuropa, har man aldrig gjort upp med sitt förflutna och inte heller med antisemitismen.

Öppen antisemitism
Sedan Ukraina fick sitt oberoende 1991 har antalet extrema högerpartier och rena nazistpartier vuxit dramatiskt. Det var också dessa som drev på revolten mot president Viktor Janukovich, som tog fart på allvar i november förra året. Störst av dessa partier är Svoboda, som har ca 10 % av rösterna och sitter i den ukrainska regeringen. Man har bl a posten som vice premiärminister. Svoboda är största parti i tre valkretsar i Ukraina, bl a i den stora staden Lviv. Partiet är alltså accepterade i samhället, har många medlemmar och aktivister, och polis och myndigheter ser ingen anledning att ingripa mot Svobodas antisemitism och aktiviteter.

Svobodas ledare, Oleg Tianibok, ropar på frigörelse från den "Moskva-judiska maffian" och kallar sina politiska motståndare för "zhids", en nedlåtande term mot judar. Den biträdande ledaren, Juri Michalchyshyn, bildade en tankesmedja vid namn "Joseph Goebbels politiska forskningscenter". De sprider gärna antisemitiska alster som Hitlers "Mein Kampf" och "Sions Vises Protokoll". De är öppna med sin antisemitism och agitation, så attackerna mot synagogor och enskilda judar är inte förvånande.

Ukraina är en självständig stat men Krimhalvön har haft särskild status som autonom republik och staden Sevastopol har hyst Rysslands Svartahavsflotta. Ukraina har också en ganska stor rysk minoritet och det är dessa faktorer sammantaget som gör att Ryssland ser Ukraina som en del av sin intressesfär. När Ukraina valde att börja förhandla med EU om ett associationsavtal för något år sedan, var det något som Ryssland inte såg med blida ögon på.

Den ryssvänlige ledaren Janukovich tvingades bort från presidentposten i februari, av ukrainska politiker och aktivister som vill närma sig Väst och EU. Ryssland vill inte ha ett stort Ukraina associerat med EU, vid sin västra gräns. Putin agerade därför, men anger naturligtvis helt andra skäl: att han vill skydda den ryska minoriteten i Ukraina, att ukrainare i östra Ukraina vill tillhöra Ryssland och inte Ukraina, etc. Han använder faktiskt dessutom antisemitismen i Ukraina som en anledning, genom att peka just på Svoboda och andra extremistiska partier.

Ungdomar köar före att komma till Israel
Putin har de senaste åren närmat sig Israel. Han har gjort två statsbesök och besökt Västra Muren med kipa på huvudet, vilket är mer än Obama mäktat med. Samtidigt vet vi ju att Putin är allierad med såväl Iran som Syrien och förser dem med vapen. Och just här ligger de israeliska ledarnas intresse i att ha kontakt med Putin - man hoppas att han ska förstå vilket hot radikal islamism är, inte bara för Israel utan för Ryssland och hela världen.

För att återgå till Ukraina: situationen för de ca 200 000 judarna är alltså inte lätt och det finns starka skäl för dem att lämna Ukraina för Israel. Vi ser också att invandringen från Ukraina till Israel är tre gånger så stor hittills i år, jämfört med förra året. Mängder av judiska ungdomar köar för att komma till Israel på olika utbildningsprogram. Verksamheten i Ukraina har därför intensifierats, vi skickar dit emissarier för att undervisa judarna i hebreiska och om Israel, och för att berätta om vilka möjligheter som finns att komma till Israel både som invandrare och för att studera.

Detta är en av Förenade Israelinsamlingens huvuduppgifter - att hjälpa så många judar som möjligt, från hela världen, att komma till Israel. Vi och våra systerorganisationer runt om i världen samlar in pengar för att göra det möjligt.

Vi inom Förenade Israelinsamlingen vädjar därför om ditt stöd! Hjälp oss att hjälpa så många judar som möjligt från Ukraina till Israel! Alla gåvor är välkomna, till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609. Märk gåvan "Ukraina".

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!