Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVill du precis som Anna åka till Israel för att studera? Nu utlyser vi nya stipendier till minne av Anna och Carl Hirsch. Stipendierna vänder sig till ungdomar som vill studera i Israel, samt ger stöd till utsatta barn i Israel genom förenade Israelinsamlingen.

Ny chans att söka stipendium!

Till minne av Anna och Carl Hirsch
Anna Hirsch föddes 1917 i Växjö och Carl Hirsch 1913 i Stockholm.

Anna var dotter till Lonja (Goldstein) och Abraham Ikelberg, som kom till Karlskrona från Warszawa år 1900. Senare bosatte sig familjen i Stockholm. Carl var son till Minucha Leie Hirschovna (Luft) från Reschitza i Lettland och Josef Hirsch, vilka kom till Stockholm från Kovno i Litauen 1896.

Anna var utbildad sekreterare, men efter giftermålet stannade hon hemma för att hand om sin familj. Hon hade ett starkt socialliberalt patos och stort intresse för konst, litteratur och musik. Med tiden ägnade sig Anna allt mer åt design, vävning och annat hantverk.

Carl studerade medicin och blev 1955 professor i ortopedi i Uppsala, senare även i Göteborg 1960 och vid Karolinska institutet 1969. Carl var en för sin tid mycket liberal och drivande chef. Han var även en föregångare inom biomekanik och skapade ett internationellt erkänt hållfasthetslaboratorium, där många nationella och internationella doktorander utbildades.

Anna och Carl var starkt engagerade i Mosaiska församlingen i Stockholm, speciellt under de svåra åren under 1930- och 40-talen.

1949 besökte Carl, som förste svenske läkare, tillsammans med Anna och professorn i ortopedi, Sten Friberg, Israel i mars. Carl tjänstgjorde under tre veckor som chef för en traumatologisk-ortopedisk avdelning vid Beilinsonsjukhuset utanför Tel Aviv och utförde ett flertal operationer.

Det kom sedan att bli många besök i Israel och starka band knöts. Anna Hirsch avled 1969 och Carl Hirsch 1973. Vi hedrar deras minne med denna stipendiefond.

Jan-Michaél Hirsch, Monica Hirsch och Georg Hirsch med familjer


Sök resestipendium senast den 30 juni hos Förenade Israelinsamlingen, Box 5053, 102 42 Stockholm, eller via mejl info@israelinsamlingen.org.

Ingen särskild ansökningsblankett finns.

Du bör åka till Israel på ett program som är berättigat till stöd från MASA.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!