Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBland dadelträd och hästar

I förra numret av Menorah berättade vi om Anna Aloni som fått ett resestipendium av Förenade Israelinsamlingen. Efter två månaders hebreiskakurs i Tel Aviv, befinner hon sig nu på kibbutz Grofit.

Hej igen Anna, berätta lite om kibbutzen du är på.

Åh, det är underbart vackert här! Kibbutzen ligger högt uppe på en höjd, mitt ute i öknen. Här är tyst och stilla, nästan som på ett museum. Kibbutzen har många djur; kossor och hästar till exempel. Dessutom är man specialiserad på att erbjuda barn med olika handikapp ridning i form av terapi. Jag såg en gång en pojke som till en början inte kunde gå alls, men ju mer han red, ju mer kom rörligheten igång. Det var helt fantastiskt!

Vi är 10 volontärer, främst från Colombia, men också flera israeler som arbetar här innan de gör sin militärtjänstgöring.

Hur ser din dag ut på kibbutzen?
Klockan 5 på morgonen går jag upp för att åka traktor ner till dadelfälten där jag jobbar. Just nu klipper vi trädens blad och blommor för att göra plats för dadlarna att växa. Vi står högt upp på en lift, många av träden är väldigt höga! Efter två timmars jobb äter vi frukost tillsammans, och sedan är det jobb igen fram till lunch då vi åker traktor upp till kibbutzen.

Jag jobbar fram till tre eller fem, mina armar är alldeles sönderrivna, och sen vill man bara pusta ut! Det är en härlig stämning här, och vi gör många aktiviteter tillsammans, har grillkvällar till exempel.

Snart är dina två månader på Grofit slut, och du ska tillbaka till Tel Aviv, hur känns det?
Det känns lite sorgligt, och kunde jag skulle jag gärna stanna kvar. Så gott som alla andra volontärer har förlängt sina kontrakt. Men jag kommer absolut att åka tillbaka hit på besök!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!