Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

I dag ser vi återigen hur man i många länder ropar efter starka och karismatiska ledare. Ledare som bestämmer, ledare som har enkla svar och som hävdar att ändamålen ofta helgar medlen. De ska återupprätta sina länders forna storhet och pekar ofta ut andra som orsaken till sina egna svårigheter.

Ledare såsom Putin i Ryssland, Orban i Ungern och Erdogan i Turkiet har kommit till makten just genom att predika drömmar om storhet och främlingsfientlighet till stora outbildade och ofta fattiga grupper. Samtidigt är dessa ledare maktfullkomliga, mycket korrupta och skor sig ekonomiskt just på dessa fattiga människor. De står över lagen och skapar ofta krig och elände.

När jag skriver detta är det en vecka kvar till Pesach, den högtid då det judiska folket firar uttåget ur Egypten, eller rättare sagt, vi firar att vi blev befriade från slaveriet. Denna historia har många bottnar. Att gå från slaveri till frihet är inte okomplicerat. Frihet kräver att man själv tar ansvar, att man har någon sorts gemensam värdekompass. Det är inte lätt att själv formulera dessa värderingar och det blir lätt att man i stället ropar på en stark ledare.

Jag kan inte låta bli att tänka på Moses, i mina ögon motsatsen till de många auktoritära ledare som sett dagens ljus. Han var inte medial då han hade talfel, han ville egentligen inte ha rollen som det judiska folkets ledare, men han blev utvald därför han hade rätt värderingar. Som ledare skulle han leva upp till mycket höga krav och fick inte ens komma in i det heliga landet bara för att han tappade tålamodet en gång. Trots ett trilskande folk som tvivlade och dansade runt guldkalven lyckades han engagera var och en, inte bara i byggandet av tabernaklet, utan också genom att i den judiska lagen ge varje människa ett ansvar för hur man lever sitt liv. Ett ansvar dels för sig själv, men också för sin grannes och medmänniskas välfärd.

Varför berättar jag det här?
Ni som var på Israeldagen den 30 mars med temat - "Det medmänskliga Israel, ett volontärsamhälle" - kunde höra hur Shai Lazer berättade om vilka krav man ställer på de barn som riskerar att slås ut ur samhället och som man stödjer i mentorsprogrammet Youth Futures. I Youth Futures, som stöds av Keren Hayesod, kartlägger man barnens styrkor, ställer krav, men ser också till att barnen får vara volontärer och hjälpa andra som har problem. Det vill säga, genom att hjälpa andra stärker barnen även sin egen självkänsla och möjlighet till självhjälp. Alla behöver vi hjälp ibland och det blir också lättare att ta emot hjälp, om man kan hjälpa andra.

Samma dag som Israeldagen arrangerades publicerade New York Times en artikel, "Why Fund-Raising Is Fun", (se min faceboksida) där artikelförfattaren skriver att "När människor ger sin tid eller pengar till ett ändamål de tror på, blir de problemlösare. Problemlösare är lyckligare än åskådare och offer för omständigheter."

Den högsta formen av "zedaka" (betyder mer klokskap än välgörenhet) i den judiska traditionen är att ge människor redskap så att de kan hjälpa sig själva och därigenom också andra. Det är därför vi i Keren Hayesod satsar på program som Youth Futures, våra barnbyar, utbildning och ett värdigt åldrande. Alla kan vi vara med och hjälpa, en del i smått och en del i stort, men i slutändan hjälper vi alltid oss själva.

I ett samhälle som Israel, där man stärker varandras självkänsla och växer upp utan att skylla på någon annan, stärker vi också demokratin. På så sätt hjälper vi även till att vaccinera mot karismatiska ledare med enkla lösningar.

Michael Cohn, ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!