Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodFrån hopplöshet till hoppfullhet

Ute var vädret grått, trist och småregnigt. Men i Sessionssalen på Judiska församlingen i Stockholm, denna måndagskväll i början av april, var stämningen den rakt motsatta. Här berättade Effie Katzur från organisationen Hamifal om allt det fantastiska arbete man gör för att hjälpa Israels allra mest utsatta barn. Bland annat driver organisationen två av de barnbyar, Afula Ilit och Karmiel, som stödjs av oss på Förenade Israelinsamlingen.
Av Åsa Fridman


Effie Katzur har arbetat på Hamifal i över 15 år. Något mer meningsfullt arbete än det hon gör i dag har hon svårt att tänka sig.
Förenade Israelinsamlingens första kontakt med Hamifal, och med Effie, skedde 2008. Då fyllde Israel 60 år och samarbetet gick ut på att bygga en lekplats i barnbyn Afula Ilit. (Totalt skulle Keren Hayesod bygga 60 lekplatser över hela Israel). Sedan dess har samarbetet - och även behoven växt, och vi i Sverige har bland annat bidragit till uppförandet av en fotbollsplan, totalrenoverat ett centralkök, två aktivitetscenter och ett bostadshus.

- Tack för att jag får komma hit, och tack för allt det ni gör för våra barn, inledde Effie sin "pratstund" med. Det ni gör, gör verkligen skillnad.

"Family unit"- ett framgångsrikt arbetssätt
I Afula Ilit bor i dag 92 barn och i Karmiel 250 barn, vilket gör Karmiel till Hamifals största barnby. Organisationens mål är att hjälpa barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sina ursprungliga familjer. Barn som exempelvis har utsatts för misshandel, sexuellt utnyttjande, eller där föräldrarna använt droger och alkohol. Berättelserna är många och fasansfulla.

- Våra barn må vara unga, men har upplevt en livstid av smärta, säger Effie på sin mjuka engelska med lätt hebreisk brytning. De är offer för omständigheterna, men även de har rätt till en lycklig uppväxt.

Organisationens framgång bygger på idén om en "family unit", enligt vilken alla byar är uppbyggda. En "family unit" består av ett gift par, som tillsammans med sina egna biologiska barn också tar hand om ytterligare 12 barn; flickor och pojkar i olika åldrar. Det gifta paret agerar som barnens föräldrar, men är samtidigt del av den professionella arbetsgruppen i barnbyn. Föräldrarna och deras biologiska barn sover i en separat del av huset. Gemensamt delar man kök, vardagsrum och matsal. Familjelivet följer så mycket som möjligt ett vanligt liv och barnen går i allmänna kommunala skolor.

Att hitta lämpliga föräldrar är inte alltid lätt, berättar Effie, och säger att urvalsprocessen är både lång och ingående. Paret får genomgå såväl flera intervjuer som psykologiska utvärderingar.

- Nej, det här är verkligen inget "vanligt jobb", och inte heller särskilt välbetalt. Våra föräldrar gör det av övertygelse, för att de verkligen vill göra skillnad. Flera av paren har varit hos oss i över 10 år.

Stora behov
Utbildningen inom Hamifal fokuserar på två huvuduppgifter; att minska barnens kunskapsbrister och att bygga upp dem känslomässigt. Barnbyarna bedriver bland annat olika former av terapeutiska, sociala och kulturella aktiviteter. Alla barn från barnbyarna fullföljer grundskolan. Sjuttio procent slutar med examen som gör det möjligt för dem att gå på universitet och alla gör sin militärtjänstgöring.

I de fall det är möjligt försöker man låta barnen ha kontakt med sina biologiska föräldrar och anordnar även utbildning för föräldrar i "föräldraskap". Något man upptäckt att föräldrarna ofta behöver.

- Vi ser oss själva som en station i barnens liv, och förhoppningen är att vi ska kunna hjälpa till att bygga upp en nytt förhållande mellan barnet och föräldrarna. De kommer alltid att vara förenade med varandra, oavsett vad som än händer.

Hamifal får sitt största ekonomiska bidrag från den israeliska staten, men de pengarna täcker bara barnens allra mest basala behov. Därför är man beroende av bidrag från alla oss utanför Israel. Och behoven är skriande stora. I Karmiel är husen i väldigt dåligt skick, och med tanke på byns utsatta läge nära gränsen i norr, måste man även bygga ett antal skyddsrum. I annat fall kan man inte garantera barnens säkerhet.

- Med er hjälp kan vi göra det omöjliga möjligt, sa Effie, mot slutet av kvällen.

Effie har har arbetat på Hamifal i över 15 år. Vad är drivkraften för henne? undrar jag innan vi alla ska ge oss ut i kvällen och det dystra vädret.

- Vet du, jag arbetade som journalist i flera år innan jag började arbeta på Hamifal. Men jag längtade efter att själv få göra något meningsfullt, inte bara rapportera om vad andra gjorde. Och något mer meningsfullt än det jag gör i dag, har jag svårt att tänka mig. Jag ser verkligen den förändring vi gör för dessa barn. Den lycka jag känner när barnen möter mig med kramar och pussar - den är oslagbar.


Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Afula Ilit och Karmiel på:
www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmiel

www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-afula-ilitTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!