Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDet var så givande
- det här vill jag göra igen!

I vintras arrangerade Förenade Israelinsamlingens ordförande Michael Cohn en improviserad resa för ett antal Israelresenärer till några av våra projekt. Elizabeth Moschewitz är en av de som var med.


Elizabeth Moschewitz
Vi började vår resa med att besöka en skola i Afula. Där fick vi bland annat ta del av barnens aktiviteter och tillsammans placerades vi i smågrupper. Vi fick då möjlighet att pyssla med barnen och höra lite om deras vardag. Många kommer ifrån mycket svåra hemförhållanden.

De unga som arbetar med barnen är fantastiska eldsjälar! Det är underbart att se vad de ger barnen, och hur barnen ser upp till dem. Varje krona man ger gör verkligen skillnad.

Därefter besökte vi en barnby i Afula Ilit, där vi bland annat hälsade på hos en ung familj som förutom sina egna barn tar hand om ytterligare 12 barn. Vilket engagemang hos detta unga föräldrapar! Det var helt fantastiskt att se! Barnen känner sig som en del av familjen med allt vad det innebär. De pengar som kommit in från svenska Keren Hayesod, har gjort att man har haft möjlighet att renovera husen till en avsevärt mycket bättre standard.

I barnbyn Karmiel är behovet av hjälp jättestort! Husen är i mycket dåligt skick. Det är klart att barnen mår bättre om de får bo i en bra miljö.

Vi fick också höra små "lyckosagor". Till exempel fick vi träffa pojken som kom till barnbyn när han var mycket liten, och idag är han stolt far till en egen familj i byn. Det var också rörande att höra hur barnen tas om hand ända upp till vuxen ålder. Här finns även hem dit ungdomar som gör militärtjänst kan åka under helger och ledighet. Annars har de ju ingenstans att ta vägen.

Tanken om att man ger av sin egen tid till andra - den lever verkligen i Israel, på ett helt annat sätt än här hemma. Visst är det intressant att höra vad representanter för olika organisationer säger, men att möta dem som arbetar på gräsrotsnivå, är något helt annat. Det är så imponerande!


Elizabeth och de andra besökte bla en skola i Afula, samt en barnby Afula Ilit. Båda besöken gav starka intryck.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!