Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTel Hai-studenter hjälper tyfonens offer

Tyfonen som slog till mot Filippinerna i november förra året, lämnade efter sig förstörelse, kaos och utbredd hopplöshet. Sex veckor efter utbrottet anslöt sig en liten men engagerad grupp studenter från stress, trauma och återhämtningsprogrammet vid Tel Hai Collage till de internationella hjälporganisationer som redan var på plats.

Här berättar en av studenterna, Tal, om sina upplevelser.


Studenter från Tel Hai Collage hjälper barn på den lilla ön Samar i Filippinerna.
"Vår uppgift är att arbeta förebyggande för att undvika posttraumatiska symptom. Alla vi treårsstudenter och sistaårsstudenter som är här, har tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att kunna möta dessa svåra situationer. Vi är också här för att utbilda lokala ledare i återhämtningsarbete - hittills har vi tränat över 1200 lärare och mött över 2500 barn".

"Vi är i en liten stad kallad Guiuan, på den lilla ön Samar, en av Filippinernas 7107 öar. Om jag hade kommit hit före tyfonen hade jag nog trott att jag hade kommit till paradiset - ändlösa sandstränder, blått hav och mängder av palmer. Jag kunde aldrig föreställa mig att en vind kunde vara så stark att den kunde ödelägga en hel värld. Nu ser området med palmträd ut som en begravningsplats, inga smattrande ljud från apor hörs, och jag tror inte att jag har hört en enda fågel kvittra.

Här på ön arrangerar vi bland annat workshops för vuxna och barn. Till exempel undervisar vi lärare, präster, byledare och äldre studenter i första hjälpen. För barnen gör vi olika gruppövningar som stärker dem på olika vis. Det är härligt att se hur barnen samarbetar.

Lokalbefolkningen kallar tyfonen "Supertyfonen Yolanda" och det är rörande att se hur de sakta men säkert bygger upp sina liv igen. Uppbyggnaden går långsamt, men den känns - och det är en fantastisk känsla att få vara en del av den."

Stress- trauma- och återhämtningsprogrammet, vilket är en del av den sociala institutionen vid Tel Hai Collage, ingår i den större humanitära organisationerna Birth Olam och Natan. Programmet utbildar personal inom akut mentalvård, inriktat på krissituationer med målet att minska post-traumatiska skador.

Tel Hai Collage är ett av de projekt som vi på Förenade Israelinsamlingen stödjer. Läs mer om Tel Hai och om hur din insats kan hjälpa andra att hjälpa.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!