Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn hälsning från
Amigour

Professor Yaakov Shievitz, född 1926 i Ukraina, fick vänta i över 70 år på sin Bar Mitzva. Men så i november förra året blev ceremonin av. Tillsammans med 20 andra äldre, vilka precis som han var barn under Förintelsen, anordnade Amigours äldreboende i samarbete med Western Wall Heritage Foundation den unika ceremonin.


För Yaakov Shievitz känns det som om cirkeln nu är sluten. Äntligen är han helt och fullt en del av det judiska folket.
"När nazisterna kom till vår by bestämde sig mamma för att fly tillsammans med mig och min lillebror. Men mamma gjorde sig illa sig under flykten och vi tvungna att stanna till i en övergiven by. När jag var ute för att leta efter mat blev bron som ledde till byn där mamma och min bror gömde sig bombad."

"Jag har väntat på det här ögonblicket i över 70 år. För mig är cirkeln sluten nu. I och med min Bar Mitzva-ceremoni kan jag känna mig 100 procent judisk och helt och fullt som en del av det judiska folket. När jag var liten kallade mamma mig Yankaleh och min pappas namn var Chaim. Nu vill jag bli kallad Yankaleh Ben Chaim. Jag gör det för att hedra minnet inte bara av min mamma, utan också av de 6 miljoner judar som dödades av nazisterna."

Över 280 personer deltog i ceremonin vid Västra Muren i Jerusalem. Efter att Bar Mitzva-deltagarna lagt sina tefillin och läst ur Toran saluterades de av soldater från armén.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour.


En hälsning från
Neve Michael

I december förra året gavs en väldigt speciell konsert på Tel Aviv Mann Auditorium. I blåvita kläder stod barn från barnbyn Neve Michael på scenen tillsammans Israels filharmoniska orkester under ledning av dirigent Zubin Mehta.


14-åriga Yakir Gadmo älskar att spela klarinett! Då glömmer han alla svårigheter.
I barnbyn Neve Michael har man gjort praktik av begreppet musikterapi. Här får barnen lära sig att spela ett instrument eller sjunga, allt under ledning av professionella musiker. Projektet som heter Scales (Sulamot - Music for Social Change) drivs av Israel Philharmonic Orchestra's Music Education and Community Outreach program, och målet är att nå utsatta barn i hela landet.

En av soloartisterna som uppträdde var 14-åriga Yakir Gadmo. Han kom till Neve Michael i april 2010 och har spelat klarinett i fyra år.

"När jag spelar klarinett, glömmer jag allt annat och tänker inte på allt det jag har varit med om. Den här dagen tillsammans med Zubin Mehta kommer jag komma ihåg så länge jag lever."

"Jag älskar verkligen att spela klarinett. Förra året vann jag till och med Israels nationella klarinett-tävling. Jag fick 300 dollar, som jag delade med min familj i barnbyn."

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen på Neve Michael


En hälsning från
Karmiel

Hur lär man barn att hushålla med sina pengar? Hur lär man barn att spara? Och hur får man barn att förstå att när pengarna är slut, ja då finns det ingen möjlighet att handla längre. Detta är tankarna bakom Barnens Bank i barnbyn Karmiel.

Att ha en grundlig och sund inställning till ekonomi, är viktigt för alla barn, men kanske än mer för de barn som kommer från trasiga familjer, där ekonomisk trygghet är en av många saker de saknat.

"Förut använde barnen upp sina pengar i byns affär så fort de fick dem," berättar Efrat som är informationsansvarig på Hamifal. " I stället ville vi lära dem ett mer långsiktigt och ansvarstagande sätt att ta hand om sina pengar".


Bankchefen Liron tycker att det bästa med projektet Barnens Bank är att man fått ett slut på alla småstölder.
Innan själva banken startade genomförde barnbyn tillsammans med ett antal volontärer från Bank Hapoalim flera olika workshops på exempelvis temat budget, sparande och marknadsundersökningar. Numera har varje barn ett elektroniskt "bankkort" där de enkelt kan hålla koll på sina utgifter. Banken sköts av de äldre barnen tillsammans med barnbyns styrelse.

Liron, 18 år, är bankens direktör.

"Att vara bankchef är verkligen utmanande på flera sätt. Dels har jag fått lära mig en massa om hur det är att organisera och planera en fungerande verksamhet, sedan är det ibland också ett ganska hårt tryck från barnen. En del barn gör av med sina pengar med en gång och vill sedan ansöka om lån. Vi försöker i stället uppmuntra barnen att spara. De barn som lyckas spara får var tredje månad en liten bonuspresent, gratis popcorn till exempel."

"Bland de lite äldre barnen har vi ibland upptäckt att en del använder sina pengar för att köpa cigaretter. Då har vi faktiskt vägrat dem att ta ut pengar från banken. Visst, det är en typ av sanktion, men det är för deras eget bästa."

"Det bästa med projektet? Jag och alla andra har lärt oss om ekonomi! Dessutom har vi inte längre några problem med stölder."

Läs mer om Karmiel och hur du kan stödja projektet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!