Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi har ett spännande år framför oss!

År 2014 har börjat mycket positivt för vårt – Förenade Israelinsamlingens – arbete. Tack vare generösa donationer har vi kunnat starta två nya projekt i Israel, och fler är på gång. Jag får anledning att återkomma till det i vårt majnummer.


Vårt första stora projekt i barnbyn Karmiel
Vi renoverar ett fukt- och mögelskadat hus i en barnby i Karmiel (Galiléen), det är vårt första men absolut inte sista projekt där. Det finns oerhört mycket att göra för att de ca 250 barnen ska få det bättre.

Vi har också kunnat åta oss att renovera och bygga ut ännu ett äldreboende för fattiga och utsatta äldre israeler, oftast överlevande efter Förintelsen som kommit till Israel på sin ålderdom. Denna gång i Kiryat Ono, en mindre stad i centrala Israel.

Vidare fortsätter vi att stödja våra två andra barnbyar, Neve Michael och Afula Ilit. Vi har åtagit oss att stödja dem med totalt 168 000 dollar under 2014. I Neve Michael handlar det om hjälplärare och terapi till de 270 barnen, i Afula Ilit hjälper vi till att byta ut gammal utsliten inredning, sängar och möbler i fyra av bostadshusen.

Vi räknar med att du som givare hjälper oss med alla dessa projekt, men det finns många fler behov i barnbyarna som vi vill hjälpa till med: t ex Bar och Bat Mitzva för alla barn och möjlighet att göra något bra på sin fritid (bl a sommarläger). Ju mer gåvor vi får in, desto mer kan vi göra.

När du läser detta är det bara ca en vecka till Israeldagen i Stockholm, och du har en sista chans att anmäla dig. Israeldagen är vårt sätt att ta Israel till Sverige. Du möter intressanta gäster och lär dig mer om både Israel och vårt arbete.

Några yngre ledamöter i vår styrelse har startat upp ett arbete för att dra in ”young professionals” i vårt arbete, att engagera sig både genom att vara med på olika evenemang och att bidra till våra ändamål. De kallar sitt projekt KHYPAS. Vill du veta vad det står för och hur du kan engagera dig, hör av dig!

Ta en titt på vår moderniserade hemsida! Där finns mycket och uppdaterad information om vårt arbete och det är lätt att bidra till våra olika ändamål i Israel – vare sig du vill ge direkt med ditt bankkort, starta ett autogiro, överlåta aktieutdelning eller ge en gåva för att gratulera en vän som fyller år. Det är enkelt och effektivt.

Vi ser förstås fram emot årets Israelresa. Resorna har blivit allt mer populära och deltagarna är en härlig blandning: enskilda och par, äldre och yngre, från stad och landsbygd, vissa har aldrig varit i Israel och andra vill se Israel på ett nytt sätt.

Jag vill därför understryka: Israelresan är öppen för alla! Det är bara att anmäla sig! Och har du inte möjlighet att följa med, men ska resa till Israel på egen hand och vill se hur dina gåvor kommer till glädje i Israel: kontakta mig så ordnar vi besök vid något eller några av våra projekt.

För egen del ser jag fram emot att fortsätta detta härliga positiva arbete för Israel. Det är fantastiskt att ha förmånen att träffa och lära känna så många engagerade och generösa människor, både i Sverige och i Israel. Partnerskapet är så givande, jag kan inte annat än känna glädje över vår uppgift och tacksamhet gentemot dig som givare som anförtror oss dina gåvor. Det är ett stort ansvar för oss i Sverige och i Israel, som vi förvaltar på allra bästa sätt – det kan jag försäkra.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!