Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

Den senaste tiden kan man inte undgå att finna att demoniseringen av den judiska staten Israel ökar samtidigt som antisemitismen också gör det. Ett tydligt tecken på att ett avståndstagande till staten Israel ofta har antisemitiska förtecken.

När jag växte upp på 60- och 70-talet var det faktum att Israel existerade ett under. Att stödja Israel var en moralisk självklarhet med tanke på historien i närtid. Varför behöver vi stödja Israel idag?

För oss judar är det förstås vårt historiska, gemensamma hemland och andliga hemvist. Den yngre generationen åker gärna till Israel på semester och träffar sin släkt, vi skickar dit våra barn för att bli trygga i sin historia. En plats där det är normalt att vara jude.

För oss liberaler och demokrater lyser Israel som en demokrati i en omgivning med diktaturer och folkligt förtryck. En plats där människors kreativitet får utlopp och innovationer som förbättrar världen skapas på löpande band.

För många är Israel och det judiska arvet en av grundpelarna i deras egen kristna övertygelse.

I kontrast till allt detta står den svenska vänstern som tyvärr är överrepresenterad i pressen och nu även i Svenska kyrkans ledning med ärkebiskop Wejryd i spetsen. De bryr sig inte om sina kristna bröders lidande i omgivningen utan Israel demoniseras med bojkottkrav och bibliska liknelser och julbetraktelser. Svenska kyrkan ställer sig dessutom bakom det s.k. Kairos Palestinadokument som ger Israel och Palestinakonflikten hela skulden för de kristnas situation i Mellanöstern och uppmuntrar till bojkott av ”apartheidstaten” Israel. Ersättningsteologin dammas av och påminner oss om den gamla medeltida kristna antisemitismen. Det är obehagligt.

Israel är så demoniserat i allmänhetens medvetande att man tror sig kunna driva bojkottkraven mot Israel effektivt. Den palestinska BDS-rörelsen som driver bojkottkravet internationellt får även stöd i uttalanden ifrån politiker i hela Europa.

Avsaknaden av protester emot denna unika särbehandling av Israel ifrån regering, ledande politiker och personligheter ger legitimitet till demoniseringen av Israel och är oroande.

Det är inte konstigt att tiotusentals demonstranter i Frankrike nyligen öppet vågade skandera sitt hat mot väst, Israel och judarna.

Andra antidemokratiska rasistiska rörelser i Grekland, Frankrike och Ungern ger uttryck för rasbiologiska fördomar och vädrar dem öppet på gatorna och på internet. Försök till lagstiftning emot kosherslakt och manlig omskärelse går som en epidemi över Europa och stöds av såväl vänstern som rörelser på högerkanten, t ex Sverigedemokraterna.

Vi ser idag samtidigt de tre typerna av antisemitism som genomsyrat historien. När religionen var viktig skulle judarna konverteras; deras roll var överspelad. När rasbiologin slog igenom var judarna orena. De förorenade genpolen och skulle utrotas. Nu när Israel finns är den paria bland nationerna och ska bojkottas samt helst upplösas som judisk statsbildning.

Samma judehat som alltid funnits dyker nu upp igen men på olika fronter samtidigt. Vi behöver ingen kristallkula för att se in i framtiden. Israel är inte längre en historisk moralisk självklarhet utan återigen en akut angelägenhet för alla som är bekymrade över dagens situation.

Keren Hayesod har historiskt fört en kamp mot den skeva Israelbilden. Vi anordnar Israeldagar, håller föredrag och skickar ut Menorah i över 17 000 exemplar. Vår huvuduppgift sedan 1920 är dock att stödja judar i nöd och hjälpa staten Israel med immigration och integration.

Ett bidrag till Keren Hayesod är en motståndshandling. Vi låter oss inte skrämmas av antidemokratiska och fascistiska krafter. När vi är rädda att stå upp för staten Israel, ja då börjar det bli farligt!

Michael Cohn, ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!