Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2013 – ännu ett härligt år!

Vi närmar oss slutet av mars och det känns redan länge sedan det var 2013. Men när jag tänker tillbaka, och framför allt på den fina utvecklingen i vårt arbete, känns det ändå som nyss.

Det blev en hel del arbete som kanske inte syns utåt under förra året. Ett nytt administrativt system kommer att underlätta kansliets arbete och göra det mer effektivt. Vi flyttade till nya, men tillfälliga, lokaler när det var som mest att göra i verksamheten. Och så moderniserade vi hemsidan, vilket är viktigt för att hålla dig som givare informerad och för att du ska kunna bidra på ett enkelt sätt.

Men roligast är ju att berätta om utvecklingen inom vårt arbete i Israel, och hur alla era gåvor även under 2013 gjorde skillnad för människorna där. Därför var det något utöver det vanliga att kunna ha en stor grupp på över 30 personer på den årliga Israelresan, både för att få visa hur väl era gåvor används och för att visa de barn, äldre och andra vi hjälper i Israel att det finns människor i Sverige som bryr sig om dem.

Vi kunde inviga hela fyra helt svenska projekt den har gangen:

  • ett totalsanerat och renoverat hus i den lilla staden Ofakim i Negev, att användas for projektet i "Youth Futures" (hjalp till barn och ungdomar i riskzonen)
  • ett renoverat äldreboende i Beersheva for drygt 100 overlevande efter Förintelsen.
  • en ny Ayalim-ungdomsby i Karmiel.
  • utbyggnaden av ett nytt bibliotek i Tel Hai College


Ulf njuter av Jerusalems sol.
Dessutom lade vi grundstenen till ett nytt projekt, renoveringen av ett fukt- och mögelskadat bostadshus i en barnby i Karmiel - en helt ny plats for oss, och en barnby dar stora insatser behövs under ett antal år framöver.

Variationen är stor som du ser. Projekten är många och stödjer människor fran norr till söder, från unga till äldre. Resorna ger alltid spännande möten och inspiration, en vitamininjektion jag kan leva på ganska länge efter att jag är tillbaka i Sverige.

Något annat som verkligen är roligt, är alla kontakter med fantastiska människor både här i Sverige och i Israel. Många runt om i Sverige är väldigt uppoffrande och bidrar generöst till våra olika projekt. Det finns ett stort engagemang för Israel, vilket är lätt att glömma när vi ser på TV eller läser hur illa behandlat Israel och israelerna blir. På samma sätt är de israeler som driver våra projekt i Israel väldigt engagerade, långt utöver det normala och vad man kan förvänta sig.

Israelerna bygger fortfarande upp sitt land och det är en enorm glädje att få vara ett litet kugghjul i den uppbyggnaden. Det hoppas jag att även du som läser dessa rader känner. Och är du inte en av våra trogna givare, eller en av de ca 400 nya givare vi fick förra året – gör en insats, du med! Det är aldrig för sent!

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!