Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam - Irène Mozelsio

Irène Mozelsio kom från Polen och var en av de få som överlevde Andra Världskriget i Lodz getto. Samma dag som Irène befriades fick hon veta att hela hennes familj hade förintats; föräldrar, tre syskon samt andra släktingar. Hennes make och far hade vetat om detta men ingenting sagt.

Irène och hennes make bosatte sig i Sverige, Irène arbetade på Posten under hela sitt yrkesverksamma liv. De levde under enkla förhållanden, de var mycket konstintresserade och förvärvade så småningom en tavla av Zorn som kom att bli deras ekonomiska räddning. Maken blev sjuk och de sålde tavlan och Irène kunde ta bättre hand om honom. P

aret fick inga barn. Irènes make hade sett hur man kastade ut barn genom fönstret från gettosjukhuset mot en säker död och efter det ville han inte ha barn. Det var en stor sorg för henne. Men hon tänkte mycket på barn, skänkte pengar till utbildning och barncancerforskning mm. Irène hade kusiner i Kanada och USA och gladde sig åt de foton hon fick från familjerna.

Irène dog hastigt och chockartat för mig trots att hon var 90 år. Det fanns ingen familjemedlem som kunde sätta in en dödsannons så en god vän gjorde det. Där stod det: "Allas vår älskade Irène Mozelsio" och det stämde verkligen. Hon var älskad av många.

Pia-Kristina GardeTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!