Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelkväll med sång och glädje

En kylslagen torsdagkväll i mars samlades över 140 personer på Piperska Muren i Stockholm för att underhållas, umgås och visa sitt stöd till staten Israel. Det blev en kväll utöver det vanliga.
Text & bild Margarete Nudel

- Jag lever med Israel i mitt hjärta och att känna Israel är att älska Israel, ansåg kvällens förste talare, Calle Schulman, son till Allan Schulman som var redaktör för Menorah tidigare.

Kvällen demonstrerade tydligt tre saker enligt Calle Schulman; dels inser folk att de inte är ensamma i sitt stöd för Israel och dels visar den Sverige som land att det finns människor som bryr sig om Israel.

- Sist, men inte minst, en kväll som denna visar Israel att vi bryr oss om dem.

Israels ambassadör Isaac Bachman tog över mikrofonen och slog an en allvarligare ton.

- Ingen förväntar sig att Sverige, eller något annat land i Europa, ensamt skulle kunna försvara sig länge mot ett fientligt angrepp. I Israel är läget precis tvärt om, israeler tänker BARA på att vi måste kunna försvara oss själva. Vi lutar oss inte mot något eller någon. Det är krävande och det är dyrt. Mycket dyrt.

För närvarande går cirka sju procent av Israels BNP till försvaret.

- Varje donerad krona hjälper till att finansiera något den israeliska staten själv inte kan bekosta.

Efter de orden var det dags för den judiska ungdomsgruppen "Kum Zing mit Uns" (kom och sjung med oss) att framträda med ett antal jiddisch-låtar under ledning av Ann Kalmering Josephson och Nils Harning.

Innan det blev dags för mat berättade kvällens konferencier Tobias Holdstock om kvällens lotteri, om vinsterna och vad pengarna som samlades in skulle användas till.

Nästa talare och gäst var Hava Levene från barnbyn Neve Michael som Förenade Israelinsamlingen stöttar sedan många år. *

- Dessa barn behöver vår hjälp, det är vår skyldighet att hjälpa dem att hamna rätt i livet. Vi ska vara deras framtida fundament.

De närvarande fick höra två personliga berättelser från ungdomar Hava mött genom åren samt se en kort film där Chofit, som besökte Sverige för några år sedan, berättade sin historia och var hon befinner sig i dag. Det var mycket gripande.

Kvällen närmade sig slut men innan det var dags att lämna in löfteskortet och få reda på vem som hade vunnit vad i lotteriet underhöll trion Blommé, Salomonsson och Stahlhammer.

Jublet steg när ordförande Michael Cohn meddelade kvällens resultat: 358 400 kronor. Tack alla givare!

* Läs mer om Hava Levene i denna artikel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!