Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Israel har nyligen firat sin 65-årsdag. Det är få platser på jorden som har så många utmaningar och som väcker så många känslor som detta lilla område mellan väst och Levanten.

Den judiska diasporans och sionismens dröm om självstyre, trygghet och det goda samhället, var den vision som Ben Gurion och hans samtida hade när staten Israel bildades.

De judar som kom med den första invandringsvågen 1880 kunde helt säkert inte föreställa sig dagens Israel, 133 år senare, med stabila institutioner och som världsledande inom områden som ex. vis. medicin, IT-, och jordbruk.

Vi som åker dit i dag upplever Israel som ett tryggt, stabilt och välutvecklat land, men det finns stora utmaningar. Den största är hur man ska bemöta de omvälvningar som nu sker i Egypten och Syrien. Hotet ifrån Iran kvarstår och måste hanteras. En politisk lösning av konflikten är med tanke på det tyvärr fortfarande avlägsen.

Valresultatet i Israel ska tolkas mot bakgrund av de stora sociala och kulturella skillnader som fortfarande finns inne i Israel. Den nya regeringen måste visa stor tolerans och fingertoppskänsla. Valet i Israel och många av våra projekt i Israel handlar just om att gradvis förändra gamla mönster men samtidigt ha respekt för var och ens särart. Det är tecknet på ett starkt samhälle som samtidigt kan förändras.

Det finns många kritiska röster, särskilt om man läser svensk press, men mätt med de flesta måttstockar har Israel som samhälle utvecklats över förväntan. Det judiska folket har alltid aktivt diskuterat etik och moral. Vi är, och får, vara kritiska och det finns många dilemman i Israel som inte har enkla svar. Den inneboende dynamiken i det israeliska samhället visar sig genom att nya lösningar hela tiden tas fram, oavsett om det handlar om teknik, politik eller sociala frågor. Vissa lösningar, exempelvis inom vattenförsörjning, är till nytta för hela mänskligheten. Det finns också ett stort engagemang för människor som behöver hjälp 1 000-tals frivilligorganisationerna i hela Israel. Allt detta behöver lyftas fram än mer.

Stormen runt Mustafa Omar och den socialdemokratiska partistyrelsen borde vara en väckarklocka. Hur kan en sådan person överhuvudtaget vara aktuell för en sådan position i ett möjligt regeringsbärande parti? Vad vet vi om morgondagen?

Tyvärr har demoniseringen av Israel fått ett sådant fäste att även demokrater i västvärlden tycker det är viktigare att offentligt problematisera Israel än att uttrycka sin solidaritet och värdegemenskap. Det kommer tyvärr tillbaka som en bumerang då man ger bränsle till dem som har helt andra värderingar och som ofta demoniserar Israel och även judar. Jag hoppas att debatten om Mustafa Omar leder till ett uppvaknande i Sverige.

Det är viktigt för hela Mellanöstern att man engagerar sig i Israels utveckling och stöder positiva projekt i Israel som ger människor framtidshopp. Genom att stödja äldre, barn, olika minoriteter eller invandrare visar man vad ett gott samhälle är. Detsamma gäller också kulturutbyten eller att hjälpa till med investeringar i israeliska företag.

Vi bör därför åka till Israel, ta med oss våra vänner och skicka våra barn dit för att se israelernas verklighet. Det finns mycket att visa upp. Det ger samtidigt Israel nödvändig kontakt med omvälden samtidigt som vi lär oss något om oss själva, vår gemensamma historia och de utmaningar som finns i denna del av världen.

Många i Israel, också högt upp i det politiska livet, vill stärka banden med väst. De behöver bevis på vår vänskap och de behöver träffa vänner. För oss som följde Obamas besök i israelisk press handlade det just om att stärka denna relation. Vi behöver Israel och Israel behöver oss. Att stödja Keren Hayesod/Förenade Israelinsamlingen handlar om att stärka Israels band med omvärlden, att påverka positivt både här i Sverige och i Israel och på så sätt stödja den vision om demokrati och det goda samhället som Ben Gurion och de andra pionjärerna hade för mer än 65 år sedan. Den vision som jag hoppas att Israels grannar en dag också kommer att dela.

Michael Cohn
Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!