Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodKycklingsoppa kurerar inte allt

Våra liv handlar om val. Vi är tacksamma för att blivit utvalda av Förenade Israelinsamlingen i Sverige, säger Hava Levene från barnbyn Neve Michael vid sitt besök i Stockholm.
Text & bild Margarete Nudel

Solen strålar men det är iskallt ute denna första vårdag när jag åker för att träffa Hava Levene. Hon blir orolig när jag nämner kylan: "Om ni svenskar tycker det är kallt ute, hur ska jag då uppleva det?", säger hon och skrattar. Genast blir allt mycket varmare.

Hava Levene är i Stockholm för att vara med på Israelkvällen på Piperska Muren (mer om den på sidan 6-7 i detta nummer) och berätta om barnbyn Neve Michael där hon arbetat sedan 1990.

- Neve Michael är den enda barnbyn i sitt slag i hela Israel. Vi har familjeenheter, vi har en skola på området, vi har åldersindelade enheter, vi har ett kriscentra, vi har ett kriscentra för utsatta tonårsflickor, vi arbetar med krishantering för familjer, vi arbetar med djurterapi och musikterapi och mycket annat, berättar hon.

- Andra barnhem har delar av det vi har, men ingen har det fulla spektrumet, berättar hon.

Det märks tydligt att Havas engagemang i Neve Michael är lika stort som hennes hjärta.

Ursprungligen kommer Hava från Washington DC men skickades av sina föräldrar till New York för att studera vid Womens Yeshiva College, ett kvinnligt college för religiösa studier. Föräldrarnas avsikt var att hon skulle träffa en judisk man via skolan för att gifta sig med. Och se, så blev det. Hava och David blev kära men hans krav för äktenskap var att paret skulle flytta till Israel. "Det är som USA fast lite varmare", berättar Hava skrattande att han hade sagt till henne.

1967 gifte de sig och året därpå, gravid i sjunde månaden, gick flyttlasset. Det var höst och skolorna i Israel skulle strax sätta igång.

- Vi kom med fyra resväskor. Ingen av oss hade jobb men David fick anställning som engelskalärare i Pardess Hanna.

Paret bosatte sig nära barnbyn Neve Michael och började gå i barnbyns synagoga.

- Jag blev indragen i verksamheten utan att jag var medveten om det.

Hava fick anställning vid en skola i området men trivdes inte med den grundsyn som rådde där. Rektorn ville enbart satsa på de starka eleverna, de andra fick klara sig bäst de ville.

- Då vände jag mig till Neve Michael och frågade om de hade en öppning för mig. Jo visst, sa David Frydman, ansvarig för Neve Michael. Visst kunde de anställa mig som engelskalärare men barnen behövde ett bättre liv före engelska kunskaper. Kan du ordna det?

- Mitt uppdrag blev att få folk till Neve Michael, att berätta om oss och engagera.

Det var 1990, 23 år sedan. Havas engagemang har inte minskat med tiden.

Familjen Levenes dörrar står alltid öppna, barnen från Neve Michael kommer hem till dem i veckorna och på shabat finns alltid några extra stolar vid bordet.

- Nu har vi ju inga egna barn i huset (hon har elva barn och 22 barnbarn) så det finns gott om plats. Vi har så mycket att lära oss från dessa barn som haft det så svårt. Våra barn förstår inte hur lyckliga de är.

- Neve Michaels barn anklagar sig själva för det som hänt dem. De tror att det är deras fel att föräldrarna slåss, att pappan inte kommer hem, att de inte får kramar, inte får mat. De tror att övergrepp tillhör en del av vardagen då de inte känner till någon annan vardag. De tycker inte att de har något värde som människor.

- Detta är problem som vi måste hantera när de kommer till insikt om att deras tidigare liv inte var "problemfritt". Då hjälper inte kramar eller kycklingsoppa. Då krävs professionell hjälp likt den vi erbjuder.

Neve Michael grundades för snart 70 år sedan som en plats dit barn under Förintelsen kunde räddas. I dag bor där främst barn från immigrerade familjer som inte klarat flytten till Israel väl, barn till socialt svaga familjer eller andra utsatta barn.

- Barnen som kommer till oss får en ny grund att stå på och en ny familj. Vi blir dem de vänder sig till när de har permission från armén, när de ska söka college, universitet eller ska gifta sig. Vi "hittar" pengar för dem när det behövs för Gud älskar dessa barn.

Hava vill avsluta med en berättelse om en ung pojke som hamnade i Neve Michael efter det att hans pappa mördat hans mamma framför hans ögon.

- Pojken flyttade till USA och blev framgångsrik. Varje gång man ber honom berätta om sin bakgrund säger han: "Jag är framgångsrik i livet tack vare Neve Michael. Jag är i livet tack vare Neve Michael".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!