Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMitt 2012

Det är mitten av februari när jag skriver dessa rader, 2013 har rivstartat och förra året känns redan långt borta. När jag tänker tillbaka och funderar lite är det några saker som slår mig:


Ulf njuter av Jerusalems sol.

  • Jag tror aldrig jag rest så mycket runt i Sverige som under 2012. Många föreningar, organisationer och församlingar har hört av sig och velat ha besök, för att få höra något nytt om Israel i allmänhet och vårt arbete i synnerhet. Jag har träffat tusentals människor, och jag måste säga att det tillhör det absolut roligaste med detta arbete. Det bidrar också till att vi samlar in så mycket pengar som vi gör.
  • Insamlingsarbetet har gått mycket bra, resultatet från den reguljära insamlingen har ökat och vi har fått hundratals nya givare. Vi har trogna och generösa givare, men lyckas alltså också attrahera nya, vilket förstås är oerhört viktigt.
  • Projekten fortsätter att utvecklas på ett underbart sätt. Under 2012 kunde vi inviga en totalrenoverad gymnastiksal i barnbyn Neve Michael, innan var den fukt- och mögelskadad och utdömd av myndigheterna. Vi invigde också ett renoverat bostadshus för tonåringar i barnbyn Afula Ilit. Barnen fick även stöd på annat sätt, som hjälplärare, terapi och ersättning av utslitna möbler av olika slag. Slutligen invigde vi även en renoverad och utbyggd matsal i ungdomsbyn Ramat Hadassah.
  • Vi startade också nya projekt i Israel. Till de mest spännande hör engagemanget i en ny barnby i Karmiel, en stor by med ca 250 barn i oerhört nerslitna byggnader och miljö. Vi startade renovering av ett nergånget äldreboende i Beersheva och bygget av ett helt nytt hus för barn i riskzonen i Ofakim.

Jag vill understryka att investeringarna i alla dessa projekt till 100 % kommer från dig och våra andra givare i Sverige. Detta är våra projekt, och något vi kan vara väldigt stolta och glada över!

  • Israelresan i oktober 2012 slog alla rekord. Vi var 36 resenärer, och dessutom fler som var med oss vissa dagar men inte hela veckan. 9-16 oktober i år är det dags igen, mer information kommer i nästa Menorah men du är välkommen med din intresseanmälan redan nu.

Jag läser igenom dessa rader och förstår varför jag är så glad över mitt arbete. Jag träffar många spännande, engagerade och generösa människor, både i Sverige och i Israel. Jag ser hur arbetet bär frukt, hur utsatta israeler får hjälp och hur mycket det betyder för dem. Jag upplever en stark gemenskap mellan oss i Sverige och Israel, trots att vi på så många sätt lever i skilda världar.

Jag kan bara tacka alla er som låter mig uppleva detta. Vad kan vara bättre?

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!