Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDitt folk är mitt folk…

Under senhösten blev vi kontaktade av konstnären Kid Kumlin. Hon ville donera en oljemålning, "Drömspel om våren", med tanken att genom ett konstlotteri få in 20 000 kr till Förenade Israelinsamlingens arbete i Israel.

Kids idé var att visa hur kristna vänner av det judiska folket och Israel i praktisk handling kan göra skillnad, med de kända orden ur Ruts bok som devis: "Ditt folk är mitt folk, din Gud är min Gud och dit du går - går också jag."

Lotteriet blev en succé! 200 lotter à 100 kr såldes slut på kort tid och i mitten av februari ägde vinstdragningen rum. Lyckliga vinnare blev Eva och David Liljenberg, Huskvarna. Grattis!

Kid, tack för en underbar idé som du själv genomförde ända in i mål. Din insats betyder mycket för vår möjlighet att hjälpa utsatta judar i Israel.


Julius har fyllt år!

Julius Glaser var med på vår Israelresa hösten 2011 och blev imponerad av det arbete Förenade Israelinsamlingen utför i Israel. När han nyligen fyllde jämnt, var det naturligt för honom att avstå från presenter och i stället göra en insamling till ett av våra nyare projekt - renoveringen av ett bostadshus i en barnby i Karmiel, uppe i Galiléen.

Vännerna ställde upp och insamlingen gav ett väldigt fint gensvar. Det kom in närmare 17 000 kr till renoveringen av huset i barnbyn, en bra hjälp på vägen.

Tack Julius, och tack till alla som bidrog!


Har saker så det räcker

Berndt Cahn tyckte att man kunde kombinera en inflyttningsfest med en födelsedagsfest - och det kan man ju. Han tyckte också att han har saker så det räcker - och det har han ju.

Det blev i stället en insamling till arbetet med barnen i barnbyn Neve Michael. 4 000 kr blev resultatet, vilket hjälper ett barn att få terapi i fyra månader eller att ha särskild lärarhjälp i sju månader.

Tack Berndt, hoppas fler blir inspirerade av ditt initiativ.


Till minne av Karola

Karola Klagsbrun har avlidit i den höga åldern av 97 år.

Karola var en av de överlevande efter Förintelsen. Hon besatt en styrka och glöd som få, som hon hade med sig tills slutet. För henne var Israel ett självklart centrum och hon har både arbetat och gjort ideella insatser för Förenade Israelinsamlingen och andra organisationer.

Karolas vänner har hedrat hennes minne med gåvor till Förenade Israelinsamlingens arbete och sönerna Jack och Harry har lagt till en summa, så vi sammanlagt fått in 15 000 kr.

Tack till Karola för allt du gjort. Våra tankar går till den stora familj du lämnar efter dig.


170 år!

Rosa och Jozef Bornstein uppnådde nyligen den fantastiska åldern av 170 år! (Stackars Mose som bara blev 120…)

Några kristallvaser ville de inte ha av familj och vänner, däremot gärna gåvor till vårt arbete i Israel. Och vännerna ställde upp väldigt generöst, drygt 14 000 kr samlades in och gör nu stor nytta i Israel.

Tack Rosa och Jozef! Vi önskar er många fler år tillsammans, i god hälsa.


Ett varmt och stort tack!

Jag tackar alla er som så generöst bidrog till Förenade Israelinsamlingens arbete med anledning av min 60-årsdag.

Varma hälsningar,
Dan Fibert


Aktieutdelning

Vill du veta ett enkelt och smart sätt att ge en gåva? Skänk din aktieutdelning! Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod är nämligen befriade från samtliga kapitalskatter. Det betyder att om du överlåter en utdelning på t ex 1 000 kronor till oss, får vi behålla hela tusenlappen medan du själv bara skulle få behålla 700 kronor.

Det spelar ingen roll vilken bank du har eller var dina aktier förvaltas. Bara kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org så berättar vi hur du gör.


Börja med autogiro!

Om du inte redan gjort det, börja ge via autogiro! Det är ett enkelt, effektivt och tryggt sätt att stödja våra ändamål på, och allt fler väljer att börja med autogiro. Givetvis väljer du både belopp och ändamål själv.

Kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org så skickar vi en blankett.

Eller gå in på www.autogiro.se, skriv ”Israel” i sökrutan så hittar du oss. Därefter kan du välja att antingen skaffa autogiro via din internetbank eller fylla i en anmälningsblankett som du skriver ut och postar till oss.

Tack för din gåva!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!