Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Staten Israel fyller 65 år i år. Israel har utvecklats från ett litet, fattigt u-land till en högt utvecklad västerländsk demokrati med nästan åtta miljoner invånare. Där har skapats ett fungerande välfärdssystem för medborgarna och detta har skett till viss del med vår hjälp. Våra punktinsatser för utsatta barn, för studenter från fattiga förhållanden, för äldre i svåra omständigheter, för nya invandrare och för terroroffer är och förblir betydelsefulla.

Vi ser idag en omvärld där inkomstklyftorna ökar och skuldberg ska betalas av. Det är då solidariteten ställs som hårdast på prov. Våra kära Keren Hayesod-kollegor i Grekland, Spanien, Italien och Frankrike har tyvärr fått se hur insamlingarna för Israel minskat dramatiskt. Keren Hayesod har till och med fått gå in och stötta den judiska skolan i Aten som annars hade gått omkull då församlingsmedlemmarna inte mäktar med att betala sina skolavgifter.

I Israel är det inte främst skuldberget, utan sociala frågor, trycket från en i många stycken fientlig omvärld och en arabisk vår som övergått i vinter, som ställer stora ekonomiska krav på israelerna. Det israeliska samhället är en demokrati som omformas och utvecklas hela tiden. Det såg vi i senaste valet. Med så många religiösa och etniska minoriteter samt nyinvandrade finns det naturligtvis spänningar. Vi kan dock se att såväl israeliska araber som unga ultraortodoxa sakta börjar söka sig till militärtjänstgöring för att sedan ta sig ut i det vanliga arbetslivet. Det är processer som tar tid och där Keren Hayesod, sedan 1920, med sina många utbildnings- och sociala program hjälpt till att utveckla samhället.

Du kan läsa om våra projekt i Menorah men det är först när du själv möter glädjen från äldre och yngre samt dem som arbetar i projekten som du inser vad vårt arbete betyder. Detta måste helt enkelt upplevas och därför anordnar vi nu fler resor till Israel.

Vi hoppas också att fler företagare vill ta ett större socialt ansvar. I ett samarbete med Handelskammaren Sverige - Israel anordnar vi en speciell resa den 28 april med fokus på innovation och företagande. Vi vill hjälpa till att bygga relationer mellan företagare i Sverige och Israel. Samtidigt vill vi visa hur man i Israel arbetar med socialt entreprenörskap och engagemang för stöd till dem som har det svårt. Företagens insatser och nätverk både här i Sverige och Israel kan hjälpa många fler människor oavsett deras bakgrund och var i landet de bor och ge dem möjlighet att utbilda sig. Detta blir en vinst för hela samhället.

Keren Hayesod/ Förenade Israelinsamlingen ökade under 2012 insamlingen med cirka 10 procent. Vi har ett effektivt kansli och generösa givare runtom hela Sverige. Men vi kan inte sitta stilla för det. Det finns nya generationer som känner gemenskap med Israel som åker dit på semester och skulle kunna inspireras av socialt entreprenörskap och solidaritet. Att diskutera solidaritet med Israel och Keren Hayesod vid matbordet med sina barn ska vara lika naturligt för unga familjer som att tala om semesterresan. Våra unga studenter som vill pröva på något annat och vill komma närmare det israeliska samhället vill vi nå genom ett fem månaders volontärprogram som vi anordnar tillsammans med Ayalim och likasinnande israeliska ungdomar.

Tack alla ni som frivilligt hjälpt till och ni som bidragit generöst under 2012. Jag ser fram emot ett 2013 där vi solidariskt kan hjälpa ännu fler.

Michael Cohn, ordförandeTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!