Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDin hjälp behövs för utsatta barn och äldre i Israel!
Aktuella projekt

I grunden är det du som givare som avgör hur din gåva ska användas i Israel. Förra året, liksom de senaste åren, var det projekten för barnen i våra barnbyar och för äldre som var mest populära, även om alla ändamål ger ett fantastiskt gensvar hos givarna.

Under 2013 fortsätter vi därför satsningarna på flera olika projekt.

Barn
Insamlingsarbetet pågår för att hjälpa barnen i ett nytt projekt för oss, en barnby i Karmiel i Galiléen. Detta är en stor by med ca 250 barn, hårt slitna hus, här har inte mycket hänt de senaste 30 åren trots att tusentals barn och ungdomar passerat byn. Pengar till driften får man av myndigheterna, men byggnaderna och miljön runtomkring är deprimerande att se.

Vi i Sverige har tagit på oss att renovera ett av de större husen, till en kostnad av ca 1,8 miljoner kronor. En del av pengarna har kommit in, men mycket saknas. Här finns möjlighet att göra stor skillnad för några av de mest svaga i det israeliska samhället.

Äldre
Äldreboendet i Beersheva, där renoveringen startade förra året, håller på att bli klart och kan invigas under vår höstresa i oktober. De äldre som bor här är överlevande efter Förintelsen som kommit till Israel på äldre dagar, och behöver mycket stöd och trygghet på ålderdomen.

En mindre del av kostnaden återstår men vi räknar med att få in den inom kort. Ett mål under 2013 är därför att starta en insamling för renovering av ännu ett äldreboende i Israel. Vi återkommer med mer detaljer om detta i nästa nummer av Menorah. Över 200 000 överlevande efter Förintelsen lever i Israel i dag och många har särskilda behov där vi kan göra stor skillnad.

Ungdomar
Ayalim är ett fantastiskt projekt, som innebär att israeliska ungdomar efter militärtjänsten flyttar ut i periferin i Negev eller Galiléen, bosätter sig i nya samhällen eller stadsdelar, studerar och på sin fritid hjälper olika utsatta grupper där de bor. Totalt 500 timmars volontärarbete per år måste varje ungdom lägga ner.

Detta är ett projekt som gör att hela Israel blir bebott och moderniserat, hjälper utsatta grupper i sämre utvecklade delar av Israel, och ger studenterna möjlighet att bli riktiga pionjärer. Det finns i dag ett dussin Ayalim-samhällen och vi i Sverige finansierar uppbyggnaden av en ny by i Karmiel i Galiléen. Din gåva behövs för detta projekt!


Du gör skillnad!

Det finns många utsatta grupper i Israel, över hela landet. Bestäm själv vilket eller vilka projekt du vill bidra till - men bidra! Det betyder så mycket för dessa människor i Israel och för landets utveckling, och dessutom mår du bra av att hjälpa!

Kom ihåg att om du bidrar med 25 000 kronor eller mer till något av dessa projekt, har du möjlighet att få en heders- eller minnesplakett.

Glöm inte heller möjligheten att följa med oss till Israel, träffa israelerna som får glädje av din gåva och se projekten med egna ögon. Ingenting är bättre!

Välkommen med din generösa gåva!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!