Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTvå nya projekt!

I samband med Israelresan i oktober kunde vi inviga tre nya projekt, i barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit och i ungdomsbyn Ramat Hadassah. Samtidigt pågår renoveringar av två andra svenska projekt, ett skyddat äldreboende i Beersheva och ett hus i utvecklingsstaden Ofakim som ska användas för ungdomsprojektet "Youth Futures".

Tack vare generösa givare har vi nu dessutom kunnat åta oss två nya projekt. Det handlar om renovering av ett nergånget bostadshus i en ny barnby, och byggnation av en helt ny Ayalim-by för pionjärungdomar, bägge projekten i Karmiel, Galiléen. Men all finansiering är inte klar än, vi behöver ditt stöd!

Barnbyn Karmiel

Denna barnby drivs av organisationen Hamifal, samma organisation som driver barnbyn Afula Ilit där vi i Sverige kunnat göra stora insatser.

Barnbyn i Karmiel är stor, cirka 235 barn i åldrarna 5-15 år bor där. Byn grundades 1978 men husen är äldre och de flesta av dem är väldigt nergångna. Enbart ett fåtal har renoverats sedan husen byggdes. Barnen bor i 20 familjeenheter, tillsammans med en husmor och husfar, socialarbetare och andra medhjälpare. Byn har också tre hus för tonåringar i åldrarna 15-18 år.

Michael Cohn och Ulf Cahn besökte barnbyn i maj i år och blev beklämda över vilken miljö barnen lever i. Rum, badrum, vardagsrum, väggar, golv och tak, allt är i uselt skick efter decennier utan möjligheter till underhåll och reparationer. Vi såg att vi kan göra stora och viktiga insatser för barnen här, liksom vi gjort i Neve Michael och Afula Ilit. Förenade Israelinsamlingen har nu fått ett konkret projektförslag och åtagit oss att finansiera renoveringen av ett av bostadshusen i byn.

Vi kan inte göra detta utan din hjälp! Ge din gåva, öronmärkt "barnbyn Karmiel", så går din gåva just till denna renovering. Totalkostnaden är ca 2 miljoner kronor, men då får också ett dussin barn och de vuxna som tar hand om dem ett hus som verkligen fungerar som ett hem.

Alla bidrag är välkomna, stora som små. Bidrar du med minst 25 000 kronor har du möjlighet att få en plakett i huset, för att t ex hedra en avliden make/maka eller annan anhörig.

Ayalim i Karmiel

Vi har tidigare skrivit om det fantastiska Ayalim-projektet i Menorah. Ni som var på Israeldagen i Stockholm i mars, kunde också få höra Lex Paul berätta om Ayalims idé. Detta är ett riktigt pionjärprojekt!

Israeliska ungdomar flyttar efter avslutad militärtjänst ut i Israels periferi, i Negev eller Galiléen, och bildar där nya samhällen. Ungdomarna bygger till stor del upp sina byar själv. De stärker de lokala samhällena med sin närvaro och gör sociala insatser, för bl a utsatta barn, där de bosätter sig. I gengäld får de ett billigt boende och studiestipendier.

I dag finns det elva Ayalimbyar i Negev och Galiléen med sammanlagt 700 ungdomar boende. Dessa ungdomar når i sin tur cirka 20 000 utsatta barn i Israels periferi med sina sociala aktiviteter, undervisning och annat stöd. De är på så sätt en oerhörd resurs för Israel.

Man vill nu etablera en ny Ayalim-by i Karmiel och detta är något vi i Sverige väldigt gärna vill hjälpa till med. Den goda cirkel som en ny by sätter i gång är oerhört viktig. Det är också viktigt att israeliska ungdomar stannar, och flyttar till, Negev och Galiléen. Det stärker hela landet.

Projektet innebär byggnation av tolv enkla lägenheter för 24 ungdomar, till att börja med. Totalkostnaden är 3,5 miljoner kronor. Förenade Israelinsamlingen har lovat att finansiera projektet med hjälp av gåvor till vårt arbete. Ungefär hälften av pengarna har vi redan, men mycket saknas alltså.

Öronmärk din gåva till "Ayalim Karmiel" så kommer pengarna rätt. Liksom vid andra projekt där vi renoverar eller bygger, kan du få en egen plakett vid en gåva på minst 25 000 kronor.

Ditt stöd är oerhört viktigt för att Israel ska fortsätta att stärkas och utvecklas. Det finns inget bättre sätt att göra det på, än en gåva till Förenade Israelinsamlingen! Överför din gåva till vårt pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609. Du kan överföra aktier, fonder, aktieutdelningar och andra värdepapper utan några skattekonsekvenser.

Kontakta oss för mer information om detta, tel 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org. Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!