Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn bröllopsgåva


Ing-Britt och Bruno
När Bruno Eliason och Ing-Britt Storm skulle gifta sig beslöt de att göra något annorlunda. De åkte till Israel två veckor i början av september, och vigseln ägde rum på Sveriges ambassad i Tel Aviv. Bröllopsfest hade de i början av oktober, hemma i Sverige. De valde också att avstå från bröllopspresenter och i stället be sina vänner att ge en gåva till barnbyn Neve Michael, som de besökt under sin vistelse i Israel. På så sätt kom det in hela 16 000 kronor till barnbyn, vilket vi tackar för.

Gåvan ger möjlighet till ytterligare stöd i form av terapi och hjälplärare i Neve Michael.

Kanske kan Bruno och Ing-Britt inspirera fler blivande bröllopspar?


Krisande flickor får hjälp

Marianne Goldman och Ricki Neuman kontaktade oss med tanken att ge en gåva till något viktigt och specifikt projekt i Israel. De fastnade ganska snart för Neve Michael och kriscentret för tonårstjejer där, och med det intresse för kultur som Marianne och Ricki har, ville de stödja något konkret och givande för dessa tjejer i syfte att bearbeta de svåra upplevelser de har bakom sig.

Efter vidare kontakter med barnbyn beslöt Marianne och Ricki att donera 50 000 kronor till ett pågående projekt som behöver utökas. Tjejerna i kriscentret bearbetar sina upplevelser med hjälp av drama, där de spelar rollen av både sig själv och sina föräldrar. Till sin hjälp har de en dramalärare och en socialarbetare. De gör också filmer tillsammans, där handlingen utgörs av deras liv, även detta med hjälp av professionell personal. Allt från manus, regi, produktion och filmande ingår i projektet.

Mariannes och Rickis gåva gör nu att projektet är finansierat ett år framåt, att det även kan utökas och att ytterligare en videokamera kan köpas in. Stort tack för ert viktiga bidrag, Marianne och Ricki!


Anna & Etgarim = sant!

Anna Schlachet har engagerat sig i organisationen Etgarim, som Menorah skrivit om tidigare. När Anna nyligen fyllde jämnt, avstod hon från presenter och uppmanade vänner och bekanta att i stället ge en gåva till Etgarim, genom Förenade Israelinsamlingen.

Vi tackar Anna för detta. De cirka 8 000 kronor som kom in, hjälper handikappade ungdomar i Israel till ett bättre liv.


När Jan-Eric Westerberg avled bestämde familjen att uppmuntra släkt och vänner att hedra hans minne med att ge gåvor till barnbyn Neve Michael. Många valde att hörsamma familjen och drygt 17 000 kronor har kommit in till Jan-Erics minne.

Varmt tack till Jan-Erics familj, släkt och vänner. Må Jan-Eric vila i frid.


Hurra för Edouard!

Edouard Gellberg Levit är en av våra yngre styrelseledamöter. När han beslöt sig för att engagera sig mer praktiskt i Förenade Israelinsamlingens arbete ville han också se hur hans och andras gåvor används i Israel. Sagt och gjort, i november förra året följde han och hans fru Gisela med på vår Israelresa.

Uppenbarligen blev han, liksom många andra, imponerad av vad han såg. När Edouard nu fyllde 40 år kände han att några fler saker i hemmet, nej, det behövde de inte. Han skapade en hemsida om sin födelsedag och Förenade Israelinsamlingens projekt i Israel, med bilder från förra årets Israelresa, och skickade till sina vänner med en uppmaning att ge en gåva till oss i stället för "vanliga" presenter till honom.

Gensvaret blev fantastiskt, närmare 23 000 kronor kom in till Förenade Israelinsamlingen. Tack Edouard!


Grattis Diana!

När Diana Neumann fyllde 75 år i slutet av september funderade hon först på att ha en stor fest, och uppmana släkt och vänner att, i stället för presenter, ge en gåva till Förenade Israelinsamlingen. Hon gjorde ingetdera.

I stället för att hålla en stor fest beslöt hon sig för att umgås med släkt och vänner i lite mindre sällskap då och då. I gengäld valde hon att själv ge en gåva på 25 000 kronor till Förenade Israelinsamlingens arbete.

Vi tror att inspirationen till detta kom efter att Diana var med på en av våra Israelresor för några år sedan. I vilket fall som helst - stort tack, Diana!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!