Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodUtbildningsprogram i Israel

Som vi skrivit om tidigare startar Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod ett nytt utbildningsprogram i Israel för ungdomar. Nu är detaljerna klara och vi kör i gång i januari med ett fem-månaders program.

Du som slutat gymnasiet de senaste åren och vill ha ett unikt halvår i Israel - hör av dig! Förutom de självklara delarna med hebreiska, judisk historia, Israels historia och utflykter över hela landet, får du också vara del i Ayalims volontärarbete i Negev (se http://ayalim.org.il/en/). Du lär känna israeliska ungdomar som gör en fantastisk insats för Israels framtid.

Programmet kostar en slant men det finns möjligheter till stipendier via MASA.

För mer information om hur du anmäler dig, kontakta Ulf Cahn på tel 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org.


Stipendier behövs

Den israeliska nättidningen ynet news, skriver om de israeliska studenternas svåra ekonomiska situation, och hur den har försämras det senaste året. Artikeln baserar sig på en nyligen utförd undersökning. Det visar sig att 79 procent av alla högskolestudenter i Israel måste få finansiellt stöd av sina föräldrar för att ha råd att studera och att kostnaderna för att studera har ökat med 20 procent under 2012. Att studera vid ett israeliskt universitet kan kosta mellan 20 - 80 000 kronor/år till skillnad mot exempelvis svenska universitet som är kostnadsfria. Till det kommer boende, mat, telefon mm. Studentlägenheter är något mycket ovanligt så de flesta studenter tvingas till andra dyrare boenden.

Även för studier vid college i Israel tas det ut avgifter. Förenade Israelinsamlingen hjälper studenter vid Tel Hai College med studiestipendier, men hur många vi kan hjälpa beror på de donationer vi får in. Stipendierna går till dem med de svåraste sociala och ekonomiska villkoren.

Välkommen att bidra, alla gåvor är välkomna! Kontakta Ulf Cahn så får du mer information om hur just du kan hjälpa till: ulf.cahn@israelinsamlingen.org


Följ med till Israel!

Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod ordnar en Israelresa varje höst, nästa resa är 14 - 21 oktober. Resorna är väldigt intressanta, med besök vid våra projekt och mycket annat, och också väldigt populära. Årets resa blev fulltecknad snabbt och vi kommer att vara fler än någonsin.

Vi undersöker därför intresset av att ha ytterligare en resa redan till våren. Vad sägs om att resa med oss 28 april - 5 maj 2013? Det är en fin tid i Israel, det är vår och grönt men inte alltför varmt. Och du behöver inte ta så många dagars semester eftersom resan ligger kring Valborg och 1 maj…

Hör av dig med en intresseanmälan till vårt kontor, tel 08-667 67 70 eller e-post info@israelinsamlingen.org.


"Isse" - en riktig eldsjäl!

Isak "Isse" Levin är en av våra riktiga eldsjälar. Han flyttade från Malmö till Eskilstuna 1946 och har i över 60 år varit engagerad både i den Judiska Föreningen i Eskilstuna och i Förenade Israelinsamlingens arbete.

Varje år ordnar han en eftermiddag eller kväll då det görs en insamling till Förenade Israelinsamlingens arbete, och genom åren har det blivit stora summor till hjälp åt utsatta judar i Israel.

2012 är volontärernas år och "Isse" tillhör dem som vi verkligen har anledning att hålla fram som ett exempel för andra. I juli fick han därför ett särskilt hedersdiplom, undertecknat av Keren Hayesods ledarskap i Israel och Sverige.

Stort tack för allt du gjort hittills, "Isse"! Vi önskar dig många fler aktiva år!


Tack!

Freddy Gordin och maken Arne besökte Neve Michael för några år sedan tillsammans med några goda vänner. Sedan dess finns barnen i barnbyn i deras tankar och de bidrar för att hjälpa barnen att få bättre liv.

Freddy fyllde 75 år i augusti och uppmanade sina vänner att i stället för att ge presenter bidra till barnen i Neve Michael. 11 000 kronor blev resultatet, och det är till god hjälp för barnen. Vi tackar Freddy och hennes vänner för generositeten.


Susanne Grünwald och hennes man Hans var i Israel förra hösten. De tillbringade en dag med Förenade Israelinsamlingen på besök vid olika projekt, och det satte sina spår. De blev oerhört imponerade av det arbete som utförs vid de olika projekten, särskilt i barnbyn Neve Michael.

När Susanne nu fyllde 60 år valde hon att avstå från presenter och i stället låta barnen få glädje av en insamling i Susannes namn. På så sätt har det kommit in drygt 14 000 kronor, och vi tackar Susanne och hennes vänner för deras generositet.


Två vänner av Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod, Max Belchat och Berta Rexér, har avlidit de senaste månaderna. De efterlevande har valt att avstå från blommor och andra kondoleanser, och i stället uppmanat vänner och bekanta att hedra deras minne med en gåva till vårt arbete i Israel.

Till minne av Max Belchat har familj och vänner donerat totalt 13 400 kronor.

Till minne av Berta Rexér har familj och vänner donerat 5 700 kronor, som är öronmärkta för barnen i barnbyn Neve Michael.

Vi tackar djupt för generositeten. Må Max och Berta vila i frid.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!