Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNeve Michael firar

I början av juni hade 20 av barnen i Neve Michael fjärilar i magen. Det var dags för dem att ta steget in i det vuxna religiösa judiska livet genom att bli bar eller bat mitzva, den judiska motsvarigheten till konfirmation.

De tolvåriga flickorna och trettonåriga pojkarna hade förberett sig för den stora dagen under ett helt års tid och hela barnbyn hjälpte till med förberedelserna; speciell mat lagades, borden dukades extra fint och matsalen dekorerades extra vackert, allt under husmor Zvias vakande öga. Inget lämnades åt slumpen.

Programmet innehöll en stor mottagning vid barnbyns entré, välsignande av barnen vid amfiteatern samt en festmåltid med hjärtevärmande tal av Neve Michaels chef David Frydman samt hedersgäster. Dagens höjdpunkt var ändå framförandet av pjäsen med det passande namnet "Tillsammans". Pjäsen framfördes av bar och bat mitzva barnen med styrka och självkänsla och handlade om en grupp djur som bara ville vara med likasinnade. En dag insåg de att om de ville överleva var de tvungna att samarbeta och dela djungeln med de andra djuren.

Pjäsens innehåll tog upp precis det Neve Michael står för. Hos oss har alla barn en egen berättelse, de flesta är förskräckliga och tragiska. Vid ett tillfälle i våra barns unga liv vill de stänga ute den grymma världen och dra sig tillbaka. Men tillsammans med ER hjälp kan vi ge dem värme, samhörighet och kärlek, allt de behöver för att komma över sina inre trauman.

Debbie PanethTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!