Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodAmigour - ger hopp och hem

Vilken är skillnaden mellan förtvivlan, fattigdom och ökad självkänsla? För många i Israel är svaret på den frågan Amigour, den icke-vinstdrivande organisation som hjälper utsatta israeler och stöttas av Förenade Israelinsamlingen, Jewish Agency och många fler.

Paulina Ganasov, en av Amigours äldre boende från forna Sovjetunionen, säger det bäst:

"Nu är jag inte längre ensam, Amigour är skillnaden mellan ett liv i oro och ensamhet och ett liv med värme och stolthet". För henne, och 7 500 andra äldre betyder Amigour mer än bara ett tak över huvudet. Det har gett henne en egen bostad i en varm och säker omgivning där social trygghet, kulturella evenemang och utbildning ingår.

Amigour handlar dock inte bara om äldre. Via Jewish Agency ser Amigour till att 4 000 hemlösa och ensamstående föräldrar får hyra bostäder till minimihyror och ger dem därmed en möjlighet till nystart.

I Ashdod har ett unikt absorptionscenter renoverats av Amigour. Där tas unga, välutbildade immigranter emot för att tillbringa sin första tid i sitt nya hemland. Ett speciellt språkprogram för läkare från forna Sovjetunionen har arbetats fram så att de lätt ska kunna slussas in i det israeliska arbetslivet. Många av dessa personer väljer sedan att stanna kvar i Ashdod när deras tid på absorptionscentret är över.

I staden Sderot i södra Israel associeras Amigour inte längre bara med bostäder för utsatta. I samband med att raketangreppen mot Sderot ökade för ett par år sedan fick organisationen i uppdrag av den israeliska staten att renovera och bygga fler säkra rum i stadens lägenheter. Då invånarna bara har 15 sekunder på sig att nå ett skyddsrum när varningssignalen ljuder innebär de säkra rummen en trygghet. De säkra rummen har förändrat Sderots invånares livskvalitet.

Alla givares bidrag, såväl stora som små, hjälper därför många utsatta israeler att ta sig ur fattigdom och förtvivlan till att återvinna sin självkänsla. Tack.

Carole Ouaknine
Keren Hayesod - JerusalemTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!