Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsrael har varit, är och kommer alltid att vara viktigt för mig.

När jag ser att andra länder/organisationer, som inte alltid vill Israels bästa, får miljonbidrag av svenska staten, samtidigt som den som vill stödja Israel inte får så mycket som en femöring i bidrag, blir jag upprörd. För mig blir det då lätt att motivera ett ekonomiskt stöd om än litet, men ordspråket säger ju "många bäckar små bliver snart en å".

Närmast hjärtat ligger Förenade Israelinsamlingens arbete med nästa generation. Utsatta barn och ungdomar som med mitt stöd ges möjlighet att få vara just barn och ungdomar med en chans till en bra framtid. Mitt bidrag bär avkastning genom kvalitativ och kvantitativ omsorg, kärlek och hopp om en framtid.

Jag har deltagit i Förenade Israelinsamlingens höstresa två gånger. Bägge gångerna har jag bävat för besöken i barnbyarna. Bägge gångerna visade det sig att det var just dessa besök jag värdesatte mest.

Kjell Rabnor


Europa vilar på det grekisk/romerska och det judisk/kristna arvet. Utan detta hade det inte funnits något Europa. Man behöver inte vara jude för att känna för den judiska kulturen. Det judiska folket har drabbats av antisemitism i över 2000 år, det vore väl sorgligt om judarna skulle behöva kämpa mot detta helt själva.

När jag under höstens Israelresa fick lyssna till de två flickorna som hade förlorat sin pappa i Carmel branden berörde det mig oerhört. Det var en blandning av sorg i kombination med stolthet över pappan, en vardagshjälte.

Per Hånell, Stockholm


Svenskarna står alltid ut kvalitetsmässigt. Det är glädjande hur intresserade ni är av det israeliska folkets riktiga liv, det är den enda grupp som prioriterar projekten framför turistattraktionerna.

Era bidrag berör barn, äldre och utsatta. Ni söker inte tacksamhet, ni bryr er om förändringen.

Talia Sapir, Jerusalem, Keren Hayesod


För oss är det viktigt att judarna har en egen stat och att den lever vidare trots den fientliga omgivningen. Under dryga 60 år har man lyckats bygga upp ett fantastiskt samhälle. Tyvärr finns det fortfarande stora klasskillnader men den viktigaste resursen är ändå dess människor.

Vi lever ett bekvämt liv i Sverige och vi kan gott dela med oss. I Israel finns stora behov och de behöver vårt stöd. Vårt Israel sammanfattar vi så här: V V V. Vackert, Vetenskap och Viktigt.

Julius och Elisabeth GlaserTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!