Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅret som gick

Även under 2011 fortsatte du som givare att bidra generöst till våra olika ändamål i Israel, och vi kunde därför inviga ett flertal nya projekt under höstens Israelresa. Här kommer en liten tillbakablick på året som gick.

När 2011 började led Israel fortfarande av sviterna efter de svåra bränderna på Karmel i början av december 2010. Du ställde upp på ett fantastiskt sätt och vi kunde snabbt hjälpa ungdomsbyn Yemin Ord som förstördes till 40 procent. Fem ungdomar som förlorat sina pappor fick generösa studiestipendier, så att de trots allt kunde fortsätta studera – något som är ganska dyrt i Israel.Många av våra givare väljer att öronmärka sina gåvor till det man känner mest för. Vi fick på så sätt väldigt generösa donationer till barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit. Gåvorna bidrog till att samtliga barn i Neve Michael kunde få hjälplärare och terapi, något man bara får delvis stöd till från israeliska myndigheter. Dessutom renoverade vi en byggnad som nu är ett center för familjeterapi. Syftet är att hjälpa familjer att lösa sina problem innan barnen råkar illa ut. I Afula Ilit kunde vi renovera två ”after school centres”, där barnen har möjlighet att läsa läxor, umgås och ha fritidsaktiviteter. Det är mycket viktigt att de har någonstans att vara på fritiden.

Spaden sattes i marken för ett nytt projekt för utsatta ungdomar i den lilla utvecklingsstaden Ofakim, några mil väster om Beersheva. Detta är en eftersatt och socialt svag del av Israel och vissa ungdomar riskerar att hamna snett i tillvaron. Tack vare mestadels idealistiska mentorer får både ungdomarna och deras familjer hjälp. Tack vare en generös donation kunde vi ta på oss detta nya projekt, renoveringen av en byggnad där 88 utsatta ungdomar i Ofakim med mentorer ska kunna ha aktiviteter och umgås.

Många bidrar också till att hjälpa utsatta äldre i Israel. Det handlar främst om äldre som invandrat till Israel utan några pensioner och tillgångar, och som behöver särskilt tryggt och skyddat boende på sin ålderdom. Tack vare generösa gåvor kunde vi under 2011 ta på oss ett nytt projekt, renovering av ett äldreboende i Beersheva. 127 äldre kommer att ha fina små lägenheter och detta projekt står klart under hösten.

Tel Hai College är en utpost i norra Israel som är mycket viktig för landet. Man ser till att hela landet verkligen lever och är befolkat, man driver utvecklingen i denna del av Israel på ett fint sätt. Satsningen på studenter med inlärningsproblem är unik och framgångsrik. Vi var glada över att 2011 kunna renoverad en byggnad och bekosta ny utrustning för att hjälpa just dessa studenter.

Invandringen till Israel fortsätter naturligtvis och fortfarande är det de etiopiska invandrarna som kräver mest arbete och resurser. Israelerna gör ett genomtänkt och fint arbete med dessa de svåraste invandrarna, bl a tack vare de generösa gåvor du bidrar med. Vi tackar alla våra givare för ett 2011 som hjälpte invandrare, barn, ungdomar, studenter, äldre och många fler i Israel på ett fantastiskt sätt. Följ med oss till Israel 14 – 21 oktober så får du uppleva detta personligen – det är oslagbart!

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!