Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelresa i oktober 2012!

Som du säkert vet ordnar Förenade Israelinsamlingen en resa till Israel varje höst. Vi besöker naturligtvis våra svenska projekt, som barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit och flera projekt för äldre, men också många andra intressanta platser runt om i landet.

Nu planerar vi årets resa, som kommer att äga rum 14-21 oktober. Programmet är inte klart än, men läggs ut på www.israelinsamlingen.org. Du får också mer information i nästa Menorah (16 maj). Preliminärt pris ser ut att bli detsamma som förra året, 11 900 kr/person i dubbelrum.

Du kan lämna din intresseanmälan redan nu! Ring oss på tel 08-667 67 70 eller e-posta till resa@israelinsamlingen.org.


Lev längre - donera!

Givmildhet kan vara bra av flera skäl. En amerikansk studie visar att generositet och ideella insatser förlänger livet. Viktigast är dock själva motivet bakom generositeten. Om insatserna utförs av själviska skäl så försvinner den positiva hälsoeffekten. Om motivet i stället är omsorg om andra och viljan att hjälpa, kvarstår de positiva effekterna.

En lång rad tankar, känslor och underliggande neurologiska och psykosociala faktorer som hämmar stress och aktiverar hormoner som oxytocin är en av förklaringarna.

Menorah säger därför grattis till alla våra bidragsgivare - ytterligare en god anledning att fortsätta ge.


Tack Regina!

Regina Rodau lämnade ordförandeposten i Förenade Israelinsamlingen i slutet av maj 2011, men att hon fortfarande är djupt engagerad i vårt arbete kan ingen tvivla på.

I samband med sin 60-årsdag på Nobeldagen, bjöd hon in familj och vänner till en stor fest, och uppmanade dem att i stället för presenter ge en gåva till barnbyn Afula Ilit.

Insamlingen gav ett fantastiskt resultat, det kom in drygt 30 000 kronor! Barnbyn kommer att använda pengarna till att köpa in nya möbler till några av familjeenheterna, i stället för de gamla utslitna.

Stort tack, Regina, för ditt engagemang och din generositet!

Ulf Cahn


Aktieutdelning

Vill du veta ett enkelt och smart sätt att ge en gåva? Skänk din aktieutdelning! Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod är nämligen befriad från samtliga kapitalskatter. Det betyder att om du överlåter en utdelning på t ex 1 000 kronor till oss, får vi behålla hela tusenlappen medan du själv bara skulle få behålla 700 kronor.

Det spelar ingen roll vilken bank du har eller var dina aktier förvaltas. Bara kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org så berättar vi hur du gör.


Förenade Israelinsamlingen på Facebook!

Nu finns inte bara Menorah på Facebook utan även Förenade Israelinsamlingen! På vår sida kommer vi att snabbt lägga ut ny information om vårt arbete, vad som händer i projekten, och en massa annat intressant.

Vi hoppas att Facebook-sidan, tillsammans med hemsidan www.israelinsamlingen.org, Menorah och andra utskick, ska bidra till att kommunikationen med dig ska bli ännu bättre.

Idéer? Synpunkter? Hör av dig via Facebook eller direkt till mig: ulf.cahn@israelinsamlingen.org.


Efter bränderna i december 2010

Den akutinsamling som Förenade Israelinsamlingen startade i samband med bränderna i norra Israel gav ett oerhört gensvar. Vi har tidigare rapporterat om hur pengarna kommit till glädje i ungdomsbyn Yemin Ord, där 40 procent av byggnaderna brann ner, och hur fem ungdomar som förlorade sina pappor fick studiestipendier för ett års studier tack vare generösa givare.

Det har fortsatt att komma in pengar under hösten/vintern 2011 och vi kan därför nu göra ännu en insats. Det handlar om en tvådagarsträff under Pesach (påsken) för de 61 barn som förlorade en förälder, och deras familjer. Pesach är en riktig familjehelg och då kan saknaden efter förlorade anhöriga kännas extra svår. Det arrangerades en träff förra året och man vill gärna göra en även i år.

Förutom de efterlevande kommer även professionell personal (kuratorer och psykologer) att vara närvarande för att hjälpa till med de svåra känslor som kan komma upp till ytan.

Tack till er, generösa givare, som gör detta initiativ möjligt!


Välkomna!

Under 2011 öppnade Israel sin famn för 19 289 nya medborgare. 7 935 av dem kom från forna Sovjetunionen, en ökning med sju procent från året innan och 3 065 av dem kom från Europa.

Jewish Agency satsar på att ta hem de sista etiopiska judarna de kommande åren och under förra året kom 2 666 personer, en ökning med 66 procent från 2010.


Grattis Ramat Hadassah!

Ungdomsbyn Ramat Hadassah, där Förenade Israelinsamlingen just nu renoverar matsalen, har belönats med "Årets utbildningspris 2011" av israeliska utbildningsdepartementet.

Ungdomsbyn får priset bland annat för sina ansträngningar att skapa en varm och ombonad skolmiljö, dedicerad och professionell personal och för att de utbildar barnen och ungdomarna till att ta ansvar inom olika områden i samhället.

Grattis säger vi!


Ge bort Menorah?

Menorah når just nu ca 17 300 hushåll. Det är många, men vi vet att det finns fler Israelvänner som vi tyvärr inte når. Kanske känner du någon som vill ha Menorah? Skicka in namn och adress till minst fem nya Menorah-mottagare så har du chansen att som belöning få en bok!

Vi har tre ex av "På flykt från ett sorgebud" av David Grossman, fem ex av "Evig fred" av S J Agnon och fem ex av "Codename Barber" av Semmy Stahlhammer. Eller så kan du få Svensk Israel-Informations nya broschyr "Israel - vanliga frågor och ärliga svar", som vi också har fem ex av.

Ring oss på tel 08-667 67 70 eller e-posta på info@israelinsamlingen.org. Minst fem nya mottagare av Menorah alltså, och du kan välja den bok du föredrar. Så var snabb!


Israel - vanliga frågor och ärliga svar
ny skrift från Svensk Israel-Information

Syftet med skriften är att ge relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som Svensk Israel-Information ofta får från allmänheten. Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som i dag ofta saknas i den svenska debatten.

Du kan beställa ditt eget exemplar på SII:s hemsida: www.si-info.org.


Vad sägs om ett svenskt utbildningsprogram i Israel?

Förenade Israelinsamlingen är nu mitt uppe i planeringen av ett nytt utbildningsprogram för svenska ungdomar i Israel. Vi riktar oss till dig som slutat gymnasiet och vill göra något unikt i Israel under fem eller tio månader. Första programmet kör i gång nu till hösten.

Programmet kommer att innehålla ulpan för att lära sig hebreiska, utbildning om judendomen och Israel, resor runt om i landet, och mycket annat. Programmet är unikt. Du bor i en studentby i Galileen eller Negev där du lär känna israeliska ungdomar. Med praktiskt arbete bygger ni tillsammans upp något nytt. Det är sann pionjäranda och ett engagemang i socialt ansvarstagande inom ramen för organisationen Ayalims arbete, se www.ayalim.org.il.

Låter det intressant? Hör av dig till Ulf Cahn på tel 08-667 67 70 eller e-post info@israelinsamlingen.org.


Sara, 80, gav en gåva på 400 000 kr. Hon får 6,8 % fast ränta varje år, livet ut. Det kan du också få.

För mer information om Fondprogrammet, kontakta Ulf Cahn på Förenade Israelinsamlingen, tel 08-667 67 70 eller e-post ulf.cahn@israelinsamlingen.org. Full integritet garanteras.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!