Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodI Israel känner jag frihet. Här kan jag vara den jag är utan att förställa mig.

Jag har rest till Israel med Förenade Israelinsamlingen de senaste fyra åren och det är alltid lika stimulerande och engagerande.

Jag tycker om att man tydligt ser vart pengarna går och att det händer mycket med projekten varje år.

Agneta Busch, Norberg


Även om jag inte har ett eget boende där så är Israel mitt andra hem, så känns det i alla fall. Jag kom hit 1973 första gången. Det var Jom Kippur-krig och vi slängdes rakt in i verkligheten. Tyvärr har det följt många krig efter det och jag önskar verkligen att det vore annorlunda.

Berndt Cahn


- Utöver alla ständiga externa hot Israel möter, finns det också fattigdom och sociala problem i Israel. Det är viktigt att vi bryr oss och stödjer Israel finansiellt.

Jag känner att det är min plikt att hjälpa barn som inte har haft lika mycket tur som mina egna barn och gör vad jag kan för att hjälpa barnen i Neve Michael.

Jag har under min uppväxt blivit hjärntvättad med anti-judisk och anti-israelisk propaganda. Som vuxen, och efter tre resor till och i Israel, har jag kommit fram till en helt annan sanning. Israel är ett mirakel. Att se vad Israel har åstadkommit under lite mer än 60 år är imponerande, inte minst demokratin och den subtila blandningen av det religiösa och det sekulära.

Ett land som tror och satsar på sin ungdom förtjänar all respekt. Israel borde vara en förebild för många länder som är snabba med att kritisera dess förmåga att försvara och skydda sitt eget folk.

Didine Bedraoui, Lund


Vi köpte lägenhet i Tel Aviv relativt nyligen men min släkt har bott i Israel sedan 1950. Nu har Israel blivit ett hem även för mig.

Det finns stora sociala behov här, något vi i Sverige finansierar via skattsedeln. Eftersom armén och krigsberedskapen tar så stor del av budgeten klarar Israel inte av detta på samma sätt. Tyvärr är det många i Sverige som inte vet eller förstår detta.

Jac GavatinTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!