Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDe viktiga ungdomarna

Antalet riskutsatta ungdomar i Israel ökar, det är även ett av landets största sociala problem. Det uppskattas att över 850 000 israeliska barn och ungdomar lever under fattigdomsgränsen, det motsvarar närmare vart fjärde barn. Vårt projekt Youth Futures hjälper en del av dem att komma rätt i livet.
Av Margarete Nudel  Foto Youth Futures

Att det är viktigt att barn inte hamnar snett i livet håller nog alla med om. Det är dock ibland lättare sagt än gjort. Svåra sociala situationer kan rubba många goda förutsättningar och att ensam ta sig ur misär, fattigdom, depression och ekonomiska problem är inte det lättaste. De som oftast kommer i kläm är barnen.

I socialt svaga områden i Israel går projektet Youth Futures in och hjälper till. Sedan 2011 stöttar Förenade Israelinsamlingen i Sverige dem, nu senast genom att renovera ett fritidshem i staden Ofakim i södra Israel (Menorah 4-2011).

Youth Futures fungerar som ett mentorsprojekt för barn och familjer med stora sociala problem. Organisationen utbildar mentorer som i sin tur tar hand om 16 utsatta barn var. Mentorn följer barnen under tre års tid och tillsammans med familjen och skolan skapas ett skyddsnät så att barnets kognitiva och emotionella utveckling stärks samtidigt med den individuella förmågan. Inom Youth Futures ingår aktiviteter för både barnen och föräldrarna.

Youth Futures har funnits i drygt sex år och tar för närvarande hand om cirka 7 000 ungdomar på 32 olika orter i Israel. Programmet är ett samarbete mellan Jewish Agency, Keren Hayesod och den israeliska staten.

Studier visar att över 96 procent av deltagarna är nöjda med den nära kontakt de har med sin mentor. Signifikant är barnens och ungdomarnas höga förväntningar på sin närmaste framtid samt den starka tro på en ljus framtid de har. Med det stöd och de verktyg de fått av Youth Futures är de flesta övertygade om att de kommer att kunna handskas med framtida problem själva och kunna ändra inriktningen på sin framtid.


Insamling till Youth Futures!

Förenade Israelinsamlingen gör en särskild insamling för Youth Futures i Ofakim i detta nummer av Menorah. Det är 88 barn som får hjälp i Ofakim. Den årliga kostnaden är drygt 5 000 kronor per barn, en bra investering i en ung människas framtid. Vi hoppas på din generösa gåva, även om du inte kan bidra med hela detta belopp. Ange "Youth Futures" när du överför din gåva så kommer pengarna rätt. Vi lovar att återkomma och berätta mer!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!