Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn overklig vecka

När jag blev erbjuden att få åka till Stockholm under Nobelveckan blev jag helt stum och visste knappt hur jag skulle reagera. Jag insåg att jag skulle få ta del av något fantastiskt, något jag inte ville missa en sekund av.

Jag visste att Nobelpriset med tillhörande bankett var något stort, nu så här tillbaka i mitt vanliga liv, är det svårt att förstå att dessa bägge världar existerar i ett universum. Jag vill bara nämna några få ögonblick som har etsat sig fast.

Det första var lunchen på Karolinska Institutet med ordföranden för fysik- och medicinkommittén. Då fick jag tillfälle att diskutera mitt eget arbete så väl som hans. Han talade till oss unga forskare med sådan respekt! Han, en man som tar beslut som förändrar världen och jag, en 18 årig forskarstudent, just klar med gymnasiet.

Efter det var vi de enda inbjudna utöver pressen som fick närvara vid presskonferensen för fysik- och medicinpristagarna och jag fick tillfälle att tala med dem personligen. Vid deras Nobelföreläsning hade vi platser på andra raden, strax efter familjerna. Som israel stack kemiföreläsningen naturligtvis ut speciellt mycket. Det finns inte en enda israel som inte är stolt över professor Dan Shechtmans pris.

På en mottagning hos det israeliska ambassadörparet träffade jag Dan Shechtman och hans familj personligen tillsammans med ordföranden för Technion, Perez Lavi, den israeliske vetenskaps- och teknikministern professor Hershkowitz samt medlemmar av Förenade Israelinsamlingens styrelse som donerar pengar till Tel Hai vilket möjliggör att jag kan forska.

Utdelningen av Nobelpriset och Nobelbanketten var en dröm av exklusivitet, glamour och intryck. Ett av de mest surrealistiska ögonblicken för mig inträffade strax innan vi, den unga forskargruppen, lämnade hotellet för att åka till prisutdelningen. Uppklädda rusade vi ut mot, vad vi trodde skulle vara, den buss som hade tagit oss runt hela veckan. Döm om vår förvåning och glädje när där i stället stod fem vita limousiner väntande på oss. Det var underbart att inse och minnas att det finns en glamorös sida av att vara forskare, när vardagen med oändligt många timmar av studier, laboratorier och informationshantering tar vid.

Avslutningsvis måste jag nämna det allra bästa; de andra unga forskarna. Vissa av dem kom från länder jag knappt hört talas om tidigare. Tillsammans delade vi samma passion för vetenskap, kunskap och förståelse. Med dem spenderade jag den mest otroliga veckan i mitt liv och knöt vänskapsband som inte kommer att upplösas i första taget.

Jag skulle ljuga om jag förnekade att jag fällde några tårar när jag lämnade Stockholm ett par timmar efter att festen var slut. Tack för en livsupplevelse!

Maya Samuels

Maya Samuels forskar i kemi vid Tel Hai College som stöttas av Förenade Israelinsamlingen i Sverige. Hon deltog i Nobelveckan i Stockholm efter att bland annat vunnit en nationell vetenskapstävling, utlyst av Weizmann-Institutet i Israel, som gav henne möjlighet att delta i Stockholm International Youth Science Seminar.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!