Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodFranz Cohn fyller 85 år

Förenade Israelinsamlingens hedersordförande och nestor Franz Cohn fyller 85 år ung den 18 mars.

Jag hälsar på Franz och Eva Cohn för att intervjua Franz inför den stundande 85-årsdagen. Solen strålar, ute visar termometern på närmare tio minusgrader men inne i den vackra lägenheten är det varmt och skönt. Snabbt dukas hembakade kakor och bubblat Sodastream-vatten fram.

Så vad kan man då skriva om Franz som inte redan finns dokumenterat? Att bara lyfta fram alla de engagemang han haft känns inte rätt, dem kan man bland annat läsa om i Menorah 1-2007 eller googla upp på nätet.

- Mitt judiska engagemang går några år tillbaka i tiden, säger han leende. Evas och mitt första besök i Israel var i juni 1956 då jag hade ett tekniskt uppdrag på Weizmann-institutet. Den då endast åtta år unga statens livskraft och dess öppna mottagande av judiska flyktingar och överlevande gjorde ett bestående intryck på oss.

- Jag kom in i Fredslogen, Bnei Brith 1956 och John Benzian var min fadder. Då var logen främst inriktad på judisk välgörenhet. Med min bakgrund som barnflykting till Sverige med Kindertransport från Tyskland blev jag tidigt varse om att man måste hjälpa andra och ge vidare. Dessa ord har alltid varit ledord för mig, berättar Franz.

Föreningslivet, organisationerna och engagemanget var en väg in i det judiska Stockholm och blev omfattande fritidsaktiviteter för både Franz och Eva. Han var med om att få fart på Aktionskommittén för Sovjets Judar på 1970-talet, höll i en stor insamling för den judiska sommarkolonin Glämsta när den behövde rustas upp och mycket annat. 1984 tog han över som ordförande för Förenade Israelinsamlingen efter Paul Fränkel.

- Det viktigaste med Förenade Israelinsamlingens arbete är att det finns konkreta resultat att visa upp. Alla donatorer, små eller stora, kan åka till Israel och se resultatet av sina gåvor på plats, våra projekt gör så stor nytta för så många. Det tycker jag är väldigt upplyftande. Dagcenter, äldreboenden, projekt för unga och äldre.

Han beskriver arbetet som ett "förmedlingsarbete".

Är det något speciellt minne du vill nämna? Finns det något som sticker ut framför andra? Jo, faktiskt.

Det var vänskapen med Pär Stenberg som uppstod ur en affärsrelation.

- Pär var en fantastisk människa. Tack vare hans generositet har vi kunnat rusta upp Alumotskolan i Beersheva, bygga upp Western Galilee College och ge stipendier till studenter på Tel Hai College för att nämna något. Minnet av hans stora generositet kommer att leva vidare genom en stipendiefond han har skapat.

- Ett annat roligt minne är hur jag med Max Hüttner, Elisabeth Goldstein och Birgit Blideman drog igång Israelveckan i början av 1980-talet. Första året erbjöds tio olika evenemang med kvällar för olika grupper och kontakterna med icke-judiska grupper ökade.

Tråkiga minnen bestämmer vi oss för att hoppa över.

Nyfikenheten, drivkraften och lusten att fortsätta lära håller fortfarande igång Franz. Nu var det två år sedan han kunde följa med på Förenade Israelinsamlingens höstresa, ryggen säger ifrån. Engagemanget för Israel är dock lika brinnande idag som tidigare, det fortsätter att genomsyra hans liv. En gång i månaden ger han ut Zionits digitala nyhetsbrev "Från den ljusa sidan", han sammanställer två sidor medicinska nyheter från Israel i tidningen Livräddaren (Svenska vänföreningen Magen David Adoms tidning) och skriver även Handelskammaren Sverige-Israels nyhetsbrev sex gånger om året.

- Ja, och så försöker Eva och jag att hinna med att träffa och glädjas åt våra sju underbara barnbarn och deras föräldrar. Naturligtvis.

Några konkreta råd åt de kommande generationerna vill han avstå ifrån att ge - "alla mår bäst av att dra sina egna slutsatser", säger han ödmjukt och om framtiden vill han inte heller sia. Dock hoppas han på verklig fred för Israel.

- Förresten, en sak till: Det gäller att få in fler unga i Förenade Israelinsamlingens arbete. När de besöker projekten förstår de vikten av vårt arbete. Vi har det bra här i Sverige. Dagens generation har ingen erfarenhet av dåliga tider. Genom att se och uppleva hur andra har det, är det lättare att öppna sitt hjärta och dela med sig. Det är viktigt.

Margarete Nudel


Gratulera Franz!

Inget gör Franz gladare än en gåva till de barn i våra barnbyar Afula Ilit och Neve Michael som saknar föräldrahem! Sätt in din gåva på pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609 och ange "Franz 85" som referens, så kommer din gåva rätt. Vi överlämnar en hyllningsadress med samtliga givare till Franz i början av april och behöver därför din gåva senast den 30 mars.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!