Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodFalash Mura - de sista etiopiska judarna

När Desli Malsa var sex år gammal började han arbeta som fåraherde i sin lilla by i Etiopien. Familjen hade begränsad tillgång till mat och utbildning var det inte tal om.

Delsi ansvarade för en stor flock får och varje dag var han tvungen att gå en lång sträcka till fots för att hämta vatten åt flocken från den enda källan som fanns tillgänglig.

En dag upptäcktes att Delsis familj var judisk och de togs till Jewish Agencys absorptionscenter i Gondar där de vaccinerades, fick näringsrik mat och blev en del av församlingen på plats.

Delsi fick lära sig vad det betyder att vara jude och att det finns ett hemland för det judiska folket, Israel. Från det ögonblicket drömde han om inget annat än att få bo i Israel.

I januari 2011 emigrerade Delsis familj och kom till Meron Tsfats absorptionscenter. Han skrevs in i skolprogrammet Yesodot där han fick lära sig hebreiska och judendom. Yesodot fokuserar inte bara på hebreiska och den israeliska kulturen utan förbereder eleverna för det israeliska skolsystemet. Delsis liv har förändrats totalt.

- Jag har börjat skolan, jag har vänner som jag studerar med och leker med.

Sedan Israel grundades har Keren Hayesod, tillsammans med Jewish Agency, hjälpt tre miljoner judar till ett nytt hemland. Bland dessa personer finns över 24 000 etiopiska judar som kom med operation Moses och Solomon 1984 och 1991. I dag lever cirka 120 000 etiopiska judar i Israel.

I januari 2005 beslöt den israeliska regeringen att de resterande 20 000 etiopiska judarna, Falash Mura, skulle tas hem.

Under 2011 kom nära 3 000 Falash Mura och ytterligare cirka 200 beräknas komma varje månad de kommande tre åren.

Du kan göra en insats för att hjälpa dessa etiopiska judar in i det israeliska samhället! Ge en gåva till oss på pg 454260-1 eller bg 671-6609 och ange "etiopiska judar" som referens, så öronmärks pengarna för det ändamålet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!