Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam - Norma Wiel-Berggren

Norma Wiel-Berggren avled stilla i kretsen av sina närmaste den 8 december förra året vid 91 års ålder.

Norma var en kvinna med ovanlig integritet, klokhet och stor värme.

Hennes kärlek till Israel daterar sig ända från l960-talet, då hon var i Israel för en modefotografering för Svensk Damtidning, en tidning hon var trogen under hela sitt yrkesverksamma liv.

Inget uppdrag var för litet eller för stort för Norma. Allt klarade hon med samma briljans. Hon skrev under många år troget här i Menorah, där hon specialiserade sig på att intervjua "svåra intervjuoffer". Även i andra judiska tidskrifter medverkade Norma, då under pseudonymen Katarina Knutsdotter.

Normas intresse och kärlek till landet Israel och folket där tog sig inte bara uttryck i alla de vänskapsband hon knöt med många människor där. Hon tog också del i arbetet för Israel genom sitt mångåriga engagemang i styrelsearbetet i Samfundet Sverige-Israel. Många var de resor till Israel som Samfundet arrangerade med Norma som omtänksam och initiativrik reseledare. Hennes insatser belönades välförtjänt med Torgny Segerstedtstipendiet.

Sist, men kanske främst, bör Norma som vän nämnas. En mera trogen vän är svår att finna. Att glömma en väns födelsedag var otänkbart för Norma. I vått och torrt¸ i glädje och sorg¸ stod hon sina vänner bi.

Birgit BlidemanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!