Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBehövs ditt bidrag?

Januari 1948 åkte Golda Meir, då känd som Fru Myerson, från Jerusalem till USA på ett viktigt uppdrag. I sin roll som ordförande för Jewish Agencys politiska gren vädjade hon till de amerikanska judarna att donera mellan 25 - 30 miljoner dollar omgående för att hjälpa till att etablera den nya staten Israel.
Av Martin Geifman

Snabbspolar vi bandet 64 år, fram till 2012, har vi facit på hur det gick. Förra året blev Israel fullvärdig medlem av OECD, den globala organisation som representerar världens mest utvecklade ekonomier. Enligt OECD kan Israel skryta med ett BNP på 28 500 dollar per capita. Och Israels ekonomi växer snabbare än många andra. Trots att den israeliska centralbanken skrivit ner sin prognos för 2012 hamnar den ändå på 2,8 procent.

Med denna information i bakfickan, finns det fortfarande anledning att donera pengar till Israel? Borde de inte kunna klara sig själva då många judiska församlingar i Diasporan har stora ekonomiska problem? De lokala behoven fortsätter öka då bland annat genomsnittsåldern blir högre och behovet av stöd ökar.

En organisation som brottas med detta dilemma är Keren Hayesod, Förenade Israelinsamlingens moderorganisation. Organisationen grundades redan 1920 och har sedan dess samlat in pengar från hela världen. Först handlade det om att se till att Israel kunde grundas, nu ligger fokus på utbildning och stöd till svaga kommuner i landet. För närvarande driver Keren Hayesod 60 kampanjer i 48 länder runt om i världen, Sverige är ett av dem. Nati Metuki, Europachef, erkänner att kampen vart donationer ska riktas, pågår hela tiden.

Han noterar även att trots att statistiken över Israels ekonomi låter imponerande så är det viktigt att man gör skillnad mellan staten Israel och Israels medborgare.

- Keren Hayesod har aldrig samlat in pengar till staten Israel. Vi riktar oss i första hand mot behövande israeler; svagare kommuner, unga på glid i samhället och uppmuntran till immigration, aliya.

- Alla judar i Diasporan måste donera både till sin lokala församling och till Israel. Om man inte kan avvara mycket, ge, men ge mindre till bägge, säger Nati Metuki.

Asher Meir, professor i företagsetik i Jerusalem, vill gärna citera Bibeln som säger att de lokala behoven ska sättas först. Men dagens samhälle är mer gränslöst än Bibeln någonsin kunde förutspå och jetflygplan och internet har flyttat Israel närmare Europa än någonsin.

- Många israeliska institutioner har sin bas i Israel men fungerar och hjälper judar över hela världen, säger Asher Meir.

Ta detta med judisk utbildning till exempel. Många små judiska församlingar i världen har svårt att hitta utbildad personal för att lära upp de kommande generationerna. Via internet går det i dag lätt att nå ut och utbilda både personal och barn. Väljer man att stödja dem, så stödjer man ju indirekt sig själv.

Alla donationer som går direkt till staten Israel och inte till organisationer som t.ex Keren Hayesod kanaliseras via en avdelning som råder under Justitiedepartementet och leds av Erella Yellin. Hon påpekar att staten Israel i dag inte aktivt ber om hjälp på samma sätt som när Golda Meir gjorde det.

Trots detta kommer donationer till staten från hela världen vilket gjort att man har skapat en infrastruktur för att administrera detta. Erella Yellin har tio medarbetare i Israel och ytterligare fyra i Frankrike samt en i New York. Mellan åren 2006-2010 kom det in mellan 280 - 300 miljoner kronor bortsett från krisåret 2009.

2011 sjönk också summan och hamnade på 180 miljoner kronor. Nedgången berodde dock inte i första hand på den svaga världsekonomin utan snarare brist på personal och tekniska problem, enligt Erella Yellin.

- De som donerar direkt till staten gör det inte längre av rädsla för att staten inte ska överleva. Motiven handlar mer om att man vill visa solidaritet och engagemang med landet.

Visst, det finns ett tydligt dilemma för dem som vill stötta Israel. Det är svåra ekonomiska tider för alla och det finns många olika organisationer i Israel som tacksamt tar emot alla bidrag - stora som små. I slutändan är det dock givarna som måste bestämma sig för vem de vill stötta.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!