Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMin vision

Den här ledaren skriver jag sex månader efter mitt tillträde som ny ordförande för Förenade Israelinsamlingen. Stockholm är vintervitt och Israel, som jag besökt två gånger de senaste månaderna, är till synes långt borta. Kvar är dock minnesbilderna av tacksamma och glada barn och ungdomar, ibland med sorgsna ögon, samt alla de fantastiskt engagerade människor jag mött.

Vår grundläggande vision är att alla judar som lider nöd ska kunna få ett drägligt liv. Genom att bidra till att skapa ett välmående Israel, som trots krig och höga skatter kan ta hand om invandrare och de mest utsatta, hjälper vi också oss själva. Den dag vi själva inte känner oss välkomna där vi bor, vet vi var vi kan ta vägen. Det kan bli aktuellt närsomhelst och varsomhelst, som vi sett under de 90 år sedan Keren Hayesod grundats. Vårt arbete är således en del av vårt judiska församlingsarbete, vår försäkringspolicy. Solidariteten med invandrare och de mest utsatta i Israel kan också tjäna som en inspiration för andra.

Den grundläggande värderingen i vårt arbete är begreppet Tzedaka - välgörenhet. Tzedaka är ett centralt judiskt begrepp och betyder ursprungligen inte bara välgörenhet och en form av välvillighet. Ordets hebreiska rot kommer ifrån bokstäverna Tzadek-Dalet-Kuf som betyder rättrådig! Att ge efter förmåga är en vis och rättrådig handling och bör ses som ett privilegium även för den som bara kan ge lite.

En vision blir förstås verklighet först när den delas av tillräckligt många. Ett japanskt ordspråk säger dessutom att "Vision utan handling är att dagdrömma. Handling utan vision är en mardröm".

Vad behöver vi då göra för att vår vision ska bli en realitet för ännu fler? Jag tror att det bästa sättet är att så många som möjligt får se hur alla generösa bidrag kommer till verklig användning och vilken betydelse de har. I början av november åkte vi runt och invigde ett flertal projekt, bl.a. i Neve Michael, Ofakim och Afula Ilit. Man förstår, när man ser de äldre, barn och ungdomar som vi mött, vad det betyder att någon vill satsa på just dem. Det ger självkänsla och möjlighet till självhjälp - den högsta nivån av Tzedaka.

Begreppet Tzedaka var en självklarhet i den äldre generationen men något som vi nu måste lära ut; i skolan, till våra ungdomar och deras familjer. Att utföra Tzedaka kommer inte med automatik, utan kräver övning - övning att ge av sin tid och lite av det man har, till vårt ändamål eller något annat där pengarna kommer fram.

Vi kommer att ordna en fem eller tio månaders vistelse i Israel för ungdomar efter studenten, där de kan arbeta som volontärer tillsammans med jämnåriga israeler, hjälpa de lokala samhällena i Israels periferi, lära sig hebreiska och att känna landet Israel. Detta i samarbete med Ayalim som är ett av våra projekt i Israel (se artikel i detta nummer). Genom att få kunskap om volontärarbete och också erbjuda ungdomarna ledarskapsutbildning, kan vi bidra till att forma vår framtid här i Sverige eller var nu ungdomarna bosätter sig.

Vår vision är att alla, unga såväl som gamla, ska bidra och vara delaktiga i olika projekt, att det är en självklar del av var och ens vardag. Vi som är aktiva inom Keren Hayesod vill hjälpa till genom att inspirera många fler att vara visa och rättrådiga.

Michael Cohn
Ordförande Förenade Israelinsamlingen i SverigeTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!