Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNytt i toppen!

Det är inte bara i Sverige det har skett förändringar i organisationens topp. Ny på posten som världsordförande för hela Keren Hayesod är italienska Johanna Arbib-Perugia. Den första kvinnan att axla uppgiften.
Text och bild Margarete Nudel

Johanna Arbib-Perugia vill stå för något nytt inom Keren Hayesod. Som heltidsarbetande kvinna och mamma till tre (relativt) små flickor vill hon visa att det går att kombinera frivilligt engagemang med arbete. Bara man vill.

- Mitt hjärta har alltid klappat för Keren Hayesod, det har jag med mig hemifrån, berättar hon. Min pappa var ordförande för organisationen i Rom, en position som jag sedermera övertog efter att ha grundat och drivit Young Leadership Rom under ett antal år.

2007 valdes hon in som medlem i Jewish Agencys Board of Governors och satt ordförande för utvecklingskommittén.

Listan över meriter och titlar kan göras lång men det är inte titlarna i sig som är intressanta för Johanna Arbib-Perugia. För henne ligger tyngdpunkten i engagemanget.

- Keren Hayesod tar hand om det judiska folkets behov, av dess tillväxt, stabilitet och ser till att det judiska folket fortsätter att leva. Det gör vi genom att driva mängder av projekt och hjälpa utsatta israeler på plats.

Johanna drar fler paralleller mellan Rom och det judiska Sverige som hon tycker påminner om varandra med undantaget att judarna i Rom generellt är mer religiösa.

- Om vi ska överleva som organisation i framtiden så måste, jag understryker måste, vi få in yngre personer på alla nivåer och vi måste öka deras medvetande om Israels betydelse för oss judar.

Hon berättar att det judiska Rom genomsyras av Keren Hayesods aktiviteter:

- Vi ser till att alla judiska niondeklassare åker till Israel på fyra veckor och så lär vi dem om sionism. Vi ser till att arrangera Birthright-resor två gånger om året och så ser vi till att följa upp. Dessutom ordnar vi att våra volontärer går in i judiska klasser och berättar om organisationen och vad vi gör.

Ett annat intressant projekt hon väljer att dra upp är att de ibland arrangerar uppsatstävlingar. Vinnaren får en resa till Israel. En gång var vinsten till och med ett stipendium på ett helt års studier i Israel!

- I skolan lär sig våra barn att läsa och räkna. Vårt ansvar är att se till att lära dem att tänka på andra som inte har det lika bra som de har det. Att lära dem se var vi befinner oss i ett större sammanhang där Israel är framtiden. Genom att ta våra barn till Israel investerar vi i oss själva.

Att Keren Hayesod är en insamlingsorganisation i första hand är också något som måste lyftas fram än mer, anser Johanna Arbib-Perugia. Hennes mål är att inom loppet av två år ska genomsnittsåldern inom organisationen ha sjunkit rejält.

- Mina föregångare har alla varit mycket äldre. Och alla har varit män. Genom att involvera yngre kommer de i sin tur involvera fler yngre och det är bra.

Ett par timmar efter vårt möte flyger hon tillbaka till Rom och familjen. Därefter står Belgien, England, Argentina, och Sydafrika på tur. Jo, en vända via Israel också. Hur hinner hon med allt?

- Jag känner att jag gör något gott och jag är övertygad om att var och en kan göra en verklig skillnad. Vad spelar det för roll om jag jobbar 16 timmar i stället för 12 varje dag? Vi är alla en del av det stora judiska pusslet som började läggas för över 5 000 år sedan, det måste vi ta vara på.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!