Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodUtsatta barn och äldre behöver din hjälp!

Nu pågår planeringen och insamlingen av pengar till två nya projekt i Israel. Vi behöver din hjälp!

Barnbyn Neve Michael

Du som följer Menorah och Förenade Israelinsamlingens arbete vet att vi hjälpt barnen i Neve Michael i drygt tio år nu. Vi har renoverat och byggt ut ett flertal byggnader i byn, från bostadshus till skolan och två kriscenter. Nu är det dags för ett nytt projekt: huset där gymnastiksalen ligger och även andra aktiviteter äger rum.

Byggnaden är i dag utdömd av myndigheterna och behöver totalsaneras för att kunna användas. Vi behöver din hjälp för att kunna göra detta! Det är ett stort projekt, totalt kostar saneringen drygt två miljoner kronor och vi saknar fortfarande en del medel. Alla bidrag är välkomna, stora som små. Bidrar du med minst 25 000 kronor har du möjlighet att få en plakett i byggnaden, för att t ex hedra en avliden make/maka eller annan anhörig.

Amigourprojekt för äldre

Det finns många utsatta äldre i Israel. Ofta är de överlevande efter Förintelsen och har kommit till Israel från f d Sovjet under de senaste decennierna. De kom utan några ekonomiska tillgångar, med sina svåra erfarenheter i bagaget, och får en låg pension. De klarar inte sin trygghet på ålderdomen på egen hand.

Amigour är en organisation som specialiserar sig på att hjälpa dessa äldre. Man bygger om byggnader, ofta gamla absorptionscenter, till lägenheter åt de äldre. Där kan de få den omsorg, trygghet och service de behöver, till en låg hyra de har råd med.

Vi i Sverige har tidigare med stor framgång renoverat tre andra liknande byggnader. Nu har vi tagit på oss att renovera ännu ett sådant boende, i Beersheva. Projektet kostar cirka 3,2 miljoner kronor. Det finns 127 lägenheter i huset, vilket blir cirka 25 000 kronor/lägenhet. En del av pengarna har vi, men det saknas en hel del. Alla gåvor tas tacksamt emot men bidrar du med kostnaden för minst en lägenhet får du en plakett i byggnaden.

Det här är förstås korta beskrivningar av projekten. Vill du ha de fullständiga underlagen för projekten eller mer information, kontakta Ulf Cahn på tel 08-667 67 70 eller e-post ulf.cahn@israelinsamlingen.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!