Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBarn på Hillelskolan hjälper barn i Israel

Foto Patrik Goldberg
Den 10 maj firades Jom Ha'atsmaut, Israels självständighetsdag, på Hillels skolgård och klass 6 gjorde något alldeles speciellt. De ordnade en loppis vars överskott gick till att hjälpa utsatta barn i Israel. Resultatet blev hela 2 910 kronor!

- Jag är väldigt imponerad av barnen, säger läraren Samuel Adler. De planerade loppisen själva, samlade in saker att sälja, satte priser och gjorde scheman. De hämtade broschyrer och material som visade vad pengarna skulle användas till och gjorde verkligen ett fantastiskt arbete.

Ulf Cahn på Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod tog emot gåvan och tackade med ett inramat diplom. Han berättade hur pengarna kommer till användning i Israel:

- En tredjedel av barnen i Israel lever under existensminimum. Det finns stora sociala problem och många barn omhändertas av myndigheterna. De 250 barnen i barnbyn Neve Michael har stora behov av bl a terapi och hjälplärare i skolan. Kostnaden för hjälplärare är 700 kronor per barn och månad som man inte får från annat håll. Tack vare 6:ornas loppis kan alltså ett barn få hjälp i fyra månader!

Barnen i klass 6 genomförde ett projekt från start till mål och gjorde något handfast för att hjälpa andra barn. De visar att de verkligen förstått kraften bakom tzedaka (rättfärdighet) - en av våra viktigaste mitzvot (goda gärningar)!

Vill ni veta mer om detta arbete, gå in på www.israelinsamlingen.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!