Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNy ordförande - Michael Cohn
Israel är en del av min identitet

I maj valdes Michael Cohn till ny ordförande för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod i Sverige. Men vem är han och vilka är hans mål?
Av Margarete Nudel  Foto Jennifer Cohn

Det är varmare i Stockholm än i Tel Aviv den dag Michael Cohn och jag sammanstrålar på hans kontor på Gärdet. Han har precis kommit tillbaka från ytterligare ett besök i Tel Aviv tillsammans med sin fru Lisa. Solbrännan går det inte att ta miste på. Snart bär det av tillbaka igen för sommarens fyra veckor i "världens bästa stad".

- Sedan ett par år tillbaka har vi en egen lägenhet i Tel Aviv och försöker spendera så mycket tid vi bara kan där. Dessutom studerar ett av våra barn, Adam, vid IDC i Herzliya, då kan vi passa på att träffa honom också.

Att Israel är viktigt för Michael och hans familj är väldigt tydligt. Eller som han själv väljer att skrattande uttrycka det:

- Min familj är en produkt av Jewish Agency. Lisa och jag träffades när vi studerade på ettårsprogrammet WUJS i Arad, kärlek uppstod och resten är historia.

Vid sidan av kärleken gav året i Israel mycket kunskap inom det judiska och grunden till hans judiska identitet.

- För mig blev det viktigt att engagera mig inom det judiska livet i Stockholm efter Israel. Jag var med och startade Hillelnallarna, vilket senare ledde till att jag satt som ordförande i styrelsen på Hillel under många år. Därefter initierade jag bildandet av Hillelfonden och mitt senaste uppdrag är att jag suttit med i Judiska Församlingens fullmäktige och som dess ekonomiföreståndare förra året.

- Jag gick aldrig på Hillelskolan när jag var barn men det har alla våra tre barn gjort. Och även gått vidare till det judiska högstadiet.

Till vardags arbetar Michael som VD för företaget Parameter. Enkelt uttryckt arbetar de med maskinseende, dvs allt där kameror används för att fatta beslut. Övervakningskamerorna för vägtullarna är ett exempel på det. Företaget finns i fyra länder.

Han ser stora likheter mellan att leda en insamlingsorganisation och leda ett affärsdrivande företag:

- Allt handlar om att ha uttalade mål. Som företagare har du krav på dig att göra vinst och ta marknadsandelar. Översatt till Förenade Israelinsamlingen kan vinst uttolkas som mer gåvor och marknadsandelar såsom fler givare. Viktigt i båda verksamheterna är också att man håller sina omkostnader låga.

Likheterna slutar dock inte där:
- Vi lever alla i en föränderlig värld, det gäller mig som företagare men även i mitt arbete som ordförande. Det gäller att vi anpassar oss till den. Riktigt hur det ska ske är en av organisationens viktigaste frågor framöver. Förenade Israelinsamlingen måste vara kundorienterad och erbjuda det donatorerna vill ha. Den stora utmaningen är att få in nya givare, säger han med eftertryck.

MER ÄN SÅ vill Michael inte avslöja. Ja, inte mer än att uppdraget känns som den ultimata utmaningen just nu.

- Att få människor att ge pengar utan att få något handfast i retur mer än en god känsla, ett välbefinnande av att ha gjort gott och hjälpt andra, det är stort.

Det första halvåret kommer han att ägna åt att lyssna in och lära mer om organisationen. Han kommer även att vara med på Israelresan i höst där projekten besöks.

- Det är för tidigt för att komma med konkreta förändringsförslag även om jag redan nu har vissa idéer. Mitt första intryck är dock att Keren Hayesod är en mycket välskött organisation. Klart är att jag vill arbeta mot den unga generationen, genom att kommunicera och engagera. Jag tror på processer.

Michael Cohn
Ålder:    54 år
Familj:    Hustru Lisa, barnen David, Adam och Jennifer
Bor:    Lidingö, Stockholm
Gör på fritiden:    Passionerad trädgårdsfixare som ser till att det blommar hemma runt huset.
Detta visste du inte om Michael 1:    Färdigutbildad läkare men bytte bana 1994. "Det är för mycket rutin inom sjukvården - jag är mer entreprenör".
Detta visste du inte om Michael 2:    Michaels pappa är Franz T Cohn, ordförande under början på 90-talet och numera hedersordförande för Förenade Israelinsamlingen.


Daniel Radomski
Aktuell som:    Styrelseledamot
Familj:    Fru och två barn
Gör på fritiden:    Springer maraton
Min vision:    - Förenade Israelinsamlingen är en väletablerad länk mellan de svenska judiska församlingarna och Israel. Jag hoppas att mitt arbete kommer att bidra till ett bättre liv för många utsatta israeliska barn, Förintelseöverlevande och sociala grupper i riskzonen.

Julius Glaser
Aktuell som:    Styrelseledamot
Familj:    Fru och två vuxna barn
Gör på fritiden:    Vandrar, åker skidor, påtar i trädgården, lyssnar på musik.
Min vision:    Jag vill hjälpa till att utveckla Israel genom mitt styrelsearbete. Jag hoppas kunna vara till nytta i de intressanta projekt som Förenade Israelinsamlingen driver.

Edouard Gellberg Levit
Aktuell som:    Suppleant
Familj:    Fru, föräldrar, morbröder, kusiner, mormor och så vidare.
Gör på fritiden:    Kollar MFF och gravar strömming.
Min vision:    Att engagera sig för Israel är en av de familjetraditioner som jag gärna för vidare. Till att börja med handlar det om att se och lära för att framöver få möjlighet att på ett mera handfast sätt bidra med min tid och mitt engagemang.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!