Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEfter bränderna - ungdomsbyn Yemin Ord

Våra givare bidrog generöst till de israeler som drabbades av bränderna i norra Israel i slutet av 2010. Genom Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod har ungdomsbyn Yemin Ord, som förstördes till 40 procent, nu fått ett nytt utomhusgym. Det används för fullt av de aktiva ungdomarna i byn.

Formell invigning sker under vår Israelresa 1-8 november. Då träffar vi också några av de ungdomar som förlorade sina pappor i bränderna, och som tack vare generösa svenska givare kunnat få studiestipendier för högre studier.

Nytt i barnbyn Afula Ilit

Tack vare generösa donationer har vi i Sverige kunnat ta på oss flera renoveringar i barnbyn Afula Ilit. Nu i maj blev ett "after school centre" klart, barnen kan nu använda det för att läsa läxor, ha aktiviteter eller bara umgås efter skoltid. Ännu ett sådant center har nu börjat renoveras och bör vara klart sent i höst.

Ett nytt projekt är renovering av ett bostadshus i byn. Här saknas fortfarande donationer för att finansieringen ska vara helt klar. Vill du vara med? Kontakta oss för mer information. För större gåvor finns möjlighet till egen plakett i byggnaden.

Färdigt i Tel Hai College

Under maj kunde centret för ungdomar med inlärningsproblem, som vi i Sverige kunnat totalrenovera, äntligen invigas! Detta är en byggnad med utrustning som är väldigt viktig för de hundratals studenterna i Tel Hai med särskilda behov, och som varit hett efterlängtad. Det är fullt med aktiviteter i huset och vi ser fram emot Israelresan 1-8 november då vi formellt inviger projektet.

Byggnaden har också en spännande historia. Den byggdes redan 1922 och hit hjälpte Ungdomsalijan 1935, under ledning av Henrietta Szold, judiska barn och ungdomar från Nazi-Tyskland. Henrietta Szold var amerikansk judinna, en resa till Israel 1909 förändrade hennes liv och 1933 beslöt hon att invandra till Israel.

Fler utmaningar

I förra numret av Menorah skrev vi om den ideella organisationen "Etgarim" - utmaningar
. Den 8 juli tog deras paralympiska seglarlag guldmedalj i VM för funktionshindrade i Storbritannien. En utmärkt start inför uppladdningen inför paralympics 2012.

Även på amatörnivå fortsätter Etgarim att anta många utmaningar. I juli i år genomfördes ett sommarläger vid "Golan beach" för 700 funktionshindrade barn och ungdomar. Där fick deltagarna möjlighet att ägna sig åt vattensport, cykling, klättring med rep, konst och konsthantverk. Till hösten planeras Israels största cykeltur i den södra delen av landet. Där kommer professionella cyklister och amatörer, vanliga cyklister och funktionshindrade, enskilda och familjer cykla tillsammans. Nästa vår genomförs motsvarande cykeltur i norr. Tre personer från Etgarim planerar att delta i årets marathon i New York med handcyklar. Listan över aktiviteter kan göras lång.

Vi i Sverige vill också vara med i Etgarims utmaningar. Vår insamling för ekonomiskt stöd har redan visat resultat och vi har kommit långt i diskussioner med svenska organisationer för funktionshindrade för att främja ett framtida samarbete.

Med glädje har vi också konstaterat att flera av Menorahs läsare har visat intresse för Etgarim. För alla er som är intresserade av att veta mer, planerar vi en informationsträff i slutet av september.

Krystyna Asarnoj & Anna Schlachet

Informationsmöte om Etgarim" på Judiska Centret, Stockholm, Hollanderssalen den 26 september kl.19.00. Välkomna!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!