Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelafton i Göteborg

Det var en underbar stämning på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg den 20 mars. Dan Fibert och hans medhjälpare organiserade återigen en Israelafton med härlig underhållning, fina tal och naturligtvis en insamling till Förenade Israelinsamlingen. Resultatet var på alla sätt fantastiskt.
Text och bild Ulf Cahn

Redan när kvällen börjar med att alla reser sig upp och sjunger "Hatikva", Israels nationalsång, är stämningen speciell. Inramningen, med både den israeliska och svenska flaggan, Ambassadör Benny Dagan med fru Irit, men även riksdagsledamöterna Fredrik Malm (fp) och Annelie Enochson (kd) närvarande, gör att det känns högtidligt att vara där.

Stämningen lättar dock snart när de skickliga musikerna Mirjam Simonsson (violin) och Claes Hilliges (piano) spelar sin härliga judiska musik. Samtalen runt borden kommer i gång och det känns helt enkelt bra att vara med vänner. Vi är 180 på plats men det känns som många fler.

Dan Fibert är primus motor i Förenade Israelinsamlingens arbete i Göteborg och naturligtvis värd för kvällen. I sitt välkomsttal satte han fokus på några olika aktuella händelser. Apropå de fruktansvärda händelserna i Japan knöt han an till bränderna i norra Israel i december, och hur vi människor kan drabbas av naturens krafter. Han passade på att tacka för de generösa gåvor många gett för att hjälpa de israeliska brandoffren. Dan nämnde de pågående omvälvningarna i arabvärlden och hur viktigt det är att Israel står starkt, särskilt när man inte vet vilka som kommer att styra i grannländerna framöver. Libanon styrs redan av Hizbollah, Hamas styr Gaza och Iran vill förgöra Israel. Tänk om vi får Muslimska Brödraskapet vid makten i Egypten?

Ambassadör Benny Dagan tackade för inbjudan och betonade hur viktig Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod är. För honom symboliserar vi, med tanke på de många viktiga projekten, Israel här i Sverige. Han berättade om utrikesminister Carl Bildts besök i Israel. Bildt hade noterat att det är dubbelt så långt mellan Stockholms city och Arlanda, än vad Israel är brett mellan Västbanken och Medelhavet. En nog så viktig observation, apropå Israels säkerhetsproblem. Benny Dagan hoppades på en demokratisering av arabvärlden, det är avsevärt bättre med demokratier som grannar än diktaturer. Samtidigt avfyras fortfarande en raket från Gaza in i Israel varje dag, och världen måste göra något åt det stora hotet - Iran.

Kanske drog Fredrik Malm ner kvällens varmaste applåder med sina ord "Nu måste väl ändå myten att om bara den israelisk-palestinska konflikten löses då är hela situationen i Mellanöstern löst, vara punkterad" och så räknade han upp alla andra konflikter i området som ligger och pyr. Han var självkritisk mot den svenska regeringen och även sitt eget parti, som han inte menar tillräckligt mycket står upp för Israel. "En gång i tiden satt Davidsstjärnan på kläderna på judar i getton och koncentrationsläger - nu sitter den på staten Israels flagga och där ska den förbli". Han avslutade med att berätta om sitt favoritprojekt: Förenade Israelinsamlingens arbete för att hjälpa alla de äldre överlevande som invandrat till Israel, som har så stora behov av trygghet på sin ålderdom i Israel och inte har några egna resurser.

Lea Rytz-Goldman höll kvällens appell och berättade känslomässigt om hur hennes faster Brandl kom till Israel från Lodz, Polen, och skapade sig ett hem. Ett enkelt hem, med jordgolv och utan eget vatten, men ändå ett eget hem. När de hälsade på 1961 hade familjen bara två tallrikar. Leas mamma ville köpa en servis och ta med sig nästa gång de skulle hälsa på. Men Brandl ville absolut inte ha någon servis: "Det är inte någon servis vi behöver, vi behöver bygga upp vårt land", sade hon. Lea poängterade vårt ekonomiska och moraliska ansvar för den judiska staten, att om vi inte bor där ska vi åka dit när vi kan och absolut ge bidrag av kärlek och solidaritet. Vi gör skillnad för utsatta judar i Israel.

Åsa Fång med musiker avslutade kvällen genom några sånger från "Spelman på taket" för att sedan övergå till Edith Piaf.

Ett insamlingsresultat på närmare 400 000 kronor för kvällen, och över 900 000 kronor totalt från början av året, gör att Dan Fibert & co kan vara oerhört nöjda. Inte bara med detta utan även med en glädjefull kväll med goda vänner som verkligen lämnade festlokalen nöjda och belåtna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!