Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodAktuella svenska projekt

Det händer oerhört mycket i de svenska projekten just nu, och mer kommer det att bli framöver. Tack vare generösa givare kan vi inte bara fortsätta med det stöd vi ger, vi kan göra ännu mer - och på helt nya platser i Israel!

Barnbyn Afula Ilit

De 90 barnen i barnbyn har levt i oerhört nergångna bostadshus i många år, man har knappt haft pengar till att sköta driften och absolut inte för renoveringar av husen som i många fall har över 60 år på nacken.

Tack vare generösa donationer kan vi nu renovera hela tre byggnader i byn! I februari påbörjades renoveringen av ett "after school centre", där barnen ska kunna tillbringa sin tid med läxläsning och roliga fritidsaktiviteter efter skoldagens slut. Invigning sker under Israelresan i höst, därefter kommer ännu ett "after school centre" i byn att renoveras.

Vi är också fått in så pass mycket donationer att vi nyligen tagit beslut om ett tredje projekt i byn. Det handlar om ett bostadshus för tonårspojkar som behöver totalrenoveras: fasaden, taket, badrum, kök, vatten och avlopp, el, i princip allt måste göras om. Just nu pågår upphandling av renoveringen.

Neve Michael

Förenade Israelinsamlingen fortsätter att stödja de mest utsatta barnen i Neve Michael. Under 2011 kommer vi att bidra med 30 000 dollar per kvartal för att ge barn extra skolhjälp och terapi. Det är behov där de israeliska myndigheternas anslag helt enkelt inte räcker till.

Dessutom kommer ytterligare en byggnad i barnbyn att renoveras med hjälp av svenska givare. Denna gång är det gymnastiksalen, tillbommad och helt oanvändbar, som totalrenoveras. Vi återkommer med mer detaljer om detta i kommande Menorah.

Tel Hai College

Var sjunde student vid Tel Hai har inlärningsproblem och är i stort behov av särskilt stöd för att klara av sina studier. Man har länge behövt renovera den byggnad där studenterna får det stöd de behöver, och nu har det äntligen blivit av! Vi har finansierat den renovering som blev klar nyligen, nu ska bara utrustningen på plats. Inom kort tas byggnaden i bruk, formell invigning sker under höstens Israelresa.

Nytt ungdomsprojekt i Ofakim!

Ofakim är en utvecklingsstad grundad 1955, belägen i Negev cirka två mil väster om Beersheva. Det är en av städerna där projektet "Youth Futures" finns, som hjälper barn och ungdom i risk för att hamna i sociala problem till en bättre framtid. Hjälp ges till barn från sex års ålder.

Det behövs en helt ny byggnad där man kan hålla till med sina aktiviteter, den nuvarande måste rivas. Detta är ett stort åtagande och vi står just i startgroparna, men vi har tagit på oss att finansiera projektet och projektering påbörjas inom kort.

Nytt ungdomsprojekt i Ramat Hadassah!

Detta är en av Jewish Agencys ungdomsbyar, den grundades 1949 och cirka 320 ungdomar bor och studerar där i dag. Ungdomarna behöver särskilt stöd för att klara sin skolgång och är därför inackorderade i ungdomsbyn. Många av byggnaderna är nergångna, bl a behöver matsalen en ordentlig renovering. Vi i Sverige kommer att satsa på detta projekt, som kommer att påbörjas under sensommaren.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!